"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. május 20., kedd

Színpompás tarka nyári virágok - teraszra, ablakba

Porcsinrózsa, vagy kukacvirág

Színpompás, tartós virágzású, igen alacsony, elterülő szegély-és sziklakerti egynyári virág. Igénytelen. A hőséget és a szárazságot jól tűri.Népszerűségét csodálatos színű virágainak és viszonylagos igénytelenségének köszönheti. A porcsinrózsa nevét annak köszönheti, hogy virágai hasonlítanak a rózsa virágaira., míg a kukacvirág elnevezés vékony, hengeres levelei miatt illeti meg. Eredeti hazája Brazília.

Napvirág, viharvirág, záporvirág
Az afrikai napvirág méreteihez képest hatalmas, színes virágokat hoz, melyek a halovány lilától a sárgán át egészen a narancsos, bíboros árnyalatig sokféle színben pompázhatnak.
Az afrikai napvirág kifejezetten tűző napon, nagy melegben érzi jól magát.

 A magyar napvirág elnevezés hivatalosan az Osteospermum-okat illeti. De néha a Dimorphoteca és a Gazania fajokat is napvirágként említik egyes szerzők. Mindhárom nemzetség az Asteraceae (fészkesvirágzatúak) családba tartozik. Az Osteospermum-ok fehér, sárga, narancs, barack, rózsaszín, pink és lila színekben pompáznak, a közepük sárga vagy kék. A sárga virágú Osteospermum-ok nagyon hasonlítanak a Dimorphoteca-kra, ez utóbbiak azonban csak fehér, sárga, barack és narancsos színűek. A egynyári Gazania fajok pedig fehér, sárga, narancs és sárgáslila színű virágaikkal díszítenek.

 Az Osteospermum nemzetség
Magyar elnevezése napvirág vagy cseppecskevirág. Örökzöld, fásodó évelők, a magyarországi viszonyok között azonban fagyérzékenyek, csak egynyáriként neveljük őket. Meleg, napos helyre ültessük és, jó vízelvezetésű talajt biztosítsunk a számukra. Nyáron hajtásdugványokkal szaporíthatjuk, de csak a virág nélküli hajtások gyökeresednek meg.
A szépséges cseppecskevirág latin elnevezése az Osteospermum barberiea, régebbi nevén Osteospermum jucundum vagy Dimorphoteca barberiea. Ennek a fajnak rózsaszín virágai vannak, és 30cm magasra nő meg.

Törpe lobélia

A lobélia aprócska növény, ám szemkápráztatóan szép, apró, sűrűn növő, kék virágai miatt kitűnő dísze lehet egy talpalatnyi erkélynek is. Mivel Dél-Afrikából származik, a napos, meleg helyeken is jól érzi magát, de akkor is virágba borul, ha félárnyékos helyen tartod.
Egyetlen titka, hogy rendszeres öntözést igényel.

Vörösbegyvirág

Az eredetileg dél-afrikai virágot idehaza egynyári balkonnövényként ismerjük, és noha egyre népszerűbb, mégsem olyan elcsépelt még, mint a muskátli vagy az árvácska. Virágja kicsit a tátikájéra emlékeztet, halványlilás, kék és piros színben is előfordul.

Már csak származása révén is jól bírja a hőt, így a napos erkélyeken is jól érzi magát, és júliustól egészen októberig, folyamatosan virágzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése