Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.Az antik Rómában gladiátoroknak adták a harc előtt, mert azt gondolták, hogy nemcsak a bátorságuk, hanem a bicepszük terjedelme is megduplázódik tőle. A görög orvosok úgy vélték, a petrezselyem a legerősebb vizelethajtó gyógynövény.
A világ egyik leggyakrabban használt fűszernövénye a petrezselyem, mely azon kívül, hogy friss, aromás ízt ad ételeinknek, ennél még jóval többet is tud. Hihetetlenül tápanyag dús, A- és C-vitamintartalma kiemelkedő, ráadásul a K-vitamin legkiválóbb forrása is egyben.
A petrezselyem számos pozitív hatással van egészségünkre a benne található illóolajoknak és flavonoidoknak köszönhetően.
A flavonoidok segítenek megelőzni a sejtek károsodását, a gyulladások kialakulását, illetve számtalan kutatás eredménye igazolja, hogy a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet töltenek be.
A petrezselyem nyers fogyasztása nemcsak megszünteti a kellemetlen leheletet, hanem méregteleníti is a májat, vesét és az epét.
Segít a stroke, a cukorbetegség és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, vagy akár csökkentésében!
Ha valakinek karikás a szeme, éhgyomorra néhány karika petrezselyemgyökeret kell elfogyasztani. Még érdekesebb a szeplők elleni hatása: néhány nyers petrezselyemlevél szárát 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Gézt mártunk a lébe, s ezzel mosogatjuk naponta 15-20 percig a szeplős bőrt.
A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik.
Petrezselyemszósz:
Nagyon jól kiegészíti a sült vagy grillezett húsokat, halakat.
Egy evőkanálnyi margarinon piríts sárgásbarnára másfél evőkanál lisztet. Tegyél bele két-három csokor finomra vágott petrezselymet. Öntsd fel egy bögre zöldséglével, és forrald össze. Fűszerezd sóval, borssal, tálaláskor keverj hozzá egy-két kanál tejfölt is.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése