"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. május 15., csütörtök

Tavaszi mézillatú gyógyfű - a kankalin

A tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalinfélék családjába tartozó Primula nemzetség egyik évelő faja. A nálunk is honos fajtáját „valódi kankalin”-nak is hívják, főleg lomberdőkben, hegyi kaszálókon, réteken, mészhiányos legelőkön nő igen nagy szeretettel, de őshonos még Etiópia, Indonézia és Új-Guinea trópusi hegységein és Dél-Amerika mérsékelt régióiban.

 Az orvosi, vagy tavaszi kankalint mely az egyetlen hazánkban nem védett, tehát gyűjthető kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket.



 Nagyanyáink frappáns, már-már a növény hatását is előre sejtető nevekkel illették, így megtalálhatjuk, mint égikincs, gutaütésfű, Szent Péter kulcsa, szentgyörgyike (rejtett utalás a virágzás idejére), tavaszfű, istenkesztyű, kacinka, kankalék, sárga kükörcsin, kakasvirág vagy csókaláb.

Az égikincset főleg a következő egészségtámogató hatásai miatt gyűjtik és fogyasztják:
  • szív- és idegnyugtató (altató)
  • vértisztító (köszvény, reuma ellen)
  • migrén- és fejfájás csillapító
  • szívizomgyulladás ellen
  • vesekő eltávolító, vizelethajtó
  • kiváló expektoráns, köptető (görcsös, asztmás köhögés esetén)
Angolszász területeken a tavaszi kankalinból kozmetikumokat is készítenek. Egy tizenhetedik századi angol gyógyfűkereskedő, Nicholas Culpeper például váltig állította, hogy a tavaszi kankalin desztillált vizes kivonata, vagy az abból készült kenőcs a hölgyeket még gyönyörűbbé varázsolja, így a kankalinból a mai napig készül arctisztító tej és testápoló is. 




Kiváló gyógyszer szívpanaszok esetén a kankalinvirágból készített bor, melyet tavasszal magunk is elkészíthetünk.
 
  • Bor: friss kankalinvirággal lazán megtöltünk egy 2 literes üveget és valódi jó minőségű fehérbort öntünk rá, hogy a virágokat ellepje. Az üveget, bedugaszolva két hétig a napon tartjuk. Szívpanaszok esetén egy-egy kortyot iszunk a borból, amikor szükséges. Szívbetegek naponta 3 evőkanállal is megihatnak belőle.
  • Tea vértisztító (tavaszi): 50 gramm kankalin, 50 gramm bodzahajtás, 15 gramm csalánlevél, 15 gramm pitypang-gyökér. Egy púpozott teáskanál keveréket 1/4 liter vízzel leforrázunk és három percig állni hagyjuk. Napközben kortyonként két csészével fogyasztunk belőle. Esetleg kevés mézzel édesítjük. (Bodzahajtáson a fiatal, éppen felpattanó rügyeket értjük!)
  • Tea álmatlanság ellen: 50 gramm kankalin, 25 gramm levendulavirág, 10 gramm orbáncfű, 15 gramm komlóbarka, 5 gramm macskagyökér. Ebből a teakeverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforrázunk 1/4 liter vízzel és három percig állni hagyjuk. Elalvás előtt isszuk kortyonként, amilyen melegen csak tudjuk. Szükség szerint kevés mézzel édesíthetjük. A teát előnyben kellene részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben. Ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden idegi panaszt megszüntet./Vitamin Sziget/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése