"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. március 22., péntek

Ezen a napon történt - Anthony Van Dyck, barokk festő


Anthony Van Dyck  barokk festőt az egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású 17. századi, flamand mesterként tartja számon a művészettörténet. Antwerpenben sokáig Rubens tanítványaként és segítőtársaként dolgozott, majd I. Károly angol király udvari festőjeként futott be karriert. Már életében rendkívüli népszerűségnek örvendett, az egyik legkeresettebb portréfestő volt, de vallási és mitológiai témájú műveit is csodálat övezte.
1599.O3.22.én született  Antwerpenben.




Anthony Van Dyck, flamand mester alkotásaként azonosítottak egy 18. századinak hitt, aukción vásárolt, Henrietta Maria angol királynőt ábrázoló portrét - adta hírül az Artdaily.org portál. A kép minden kétséget kizáróan a királynőről festett utolsó portré, melyet évszázadokig elveszettnek hittek a művészettörténészek.
 
 A 18. századi felülfestés elfedte az eredeti alkotást.

A 76 x 64 centis festmény a közelmúltban bukkant fel, egy árverésen, ahol Philip Mould, neves angol műkereskedő vásárolta meg potom 7000 fontért, azaz átszámítva körülbelül 2 és fél millió forintért. Az árverésen a képet egy Van Dyck-követő műveként hirdették meg, így az új tulajdonos az adásvételkor még maga sem tudta, hogy egy elveszettnek hitt, valódi Van Dyck-alkotásra tett szert.

A londoni Nemzeti Portrégaléria szakértőjének, Bendor Grosvenornak azonban több, nem korhű részletre is felfigyelt, ezért a portrét tüzetes elemzésnek vetették alá. A vizsgálat során kiderült, hogy a képet a 18. században felülfestették, a festékréteg alatt pedig ott lapul a száz évvel korábbi portré, a flamand mester, Anthony Van Dyck eredeti alkotása.
/Museum.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése