"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. március 9., szombat

Egy népszerű játék : Barbie baba

 Egy amerikai asszony, aki mellesleg a Mattel játékgyártó vállalat alapítójának felesége volt, otthon nézegette, ahogy kislánya Barbara játszik. Észrevette, hogy a gyermek szívesen játszik öltöztetőbabával, ami akkor még papírból volt kivágva és  ezeket a papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztette. Ruth Handler – ez volt az asszony becsületes neve - el is mondta férjének az ötletét, miszerint olyan babákat kellene gyártani, akik inkább hasonlítanak felnőtt nőre és azokhoz ruhákat, nem nyerte el férje tetszését. Történt pedig, hogy Ruth és két gyermeke Barbara és Keneth európai útjuk során rátalált egy német játék babára Bild Lillire. A felnőtt alakú Lilli baba, pont olyan volt, mint amilyet elképzelt, ezért mindjárt hármat is vett belőle. Egyet a lányának adott, kettőt pedig bevitt a Mattelhez.
 Maga Lilli baba egy népszerű regényhősön alapult, aki öntudatos, mindent megtesz álmai megvalósításáért. Bár Lilli baba nem a gyerekeknek készült Németországban a kislányok mégis nagyon szerettek vele játszani, hiszen rengeteg szép ruhába tudták öltöztetni és mindenféle felnőttes szerepjátékot tudtak vele játszani. Amikor Handler asszony visszatért Amerikába elkezdett dolgozni a baba dizájnján. A baba lánya után a Barbie nevet kapta.



1959. március 9-én mutatták be először és az óta ez a dátum Barbie születésnapja.


Azóta játékból legendává fejlődött: több millió kislány szeretett bálványává, gyűjtők keresett tárgyává, és nem utolsósorban divattervezők, filmgyártók, popsztárok múzsájává.

A baba egy vagyon hozott a Mattel cégnek, hiszen a babák mellett igen kelendőek voltak a babák kiegészítői is, nem beszélve az újabb babákról, Barbie barátjáról, Kenről, és Barbie húgáról, Skipperről. Később piacra kerültek Barbie barátai is: Midge és Christie. A babák mind az alkotó, Ruth Handler családtagjai után kapták nevüket.

forrás: Barbie baba lap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése