"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. március 6., szerda

Ezen a napon történt - Michelangelo Buonarroti

1475. III. 6-án született  Michelangelo  Buonarroti festő, szobrász, építész és költő.

 

 Pieta néven ismert remekművét a francia követ, Jean de Vilüers Grosselaye bíboros megrendelésére készítette. A szobrot egyetlen többmázsás márványtömbből faragta ki, melyet személyesen választott ki Carrarában, a világ ma is működő leghíresebb bányájában. Szeretett márvánnyal dolgozni, habár ez a legellenállóbb és szobrászati szempontból talán a legkockázatosabb anyag az alkotáshoz. Ez az idomtalan márványdarab minden idők legzseniálisabb mesterkeze alatt azonban mégis megadta magát, és a legszebb, leglégiesebb, legspirituálisabb szobor született belőle. Michelangelo inkább vallotta magát szobrásznak, mint festőnek, pedig festményei is a világ legszebb, leghíresebb képei, freskói közé tartoznak. Megszállott ihletettséggel, rendíthetetlen kitartással, végeláthatatlan, keserves munkával, de lelket tudott lehelni a lélektelenbe, és az antik görög szobrok formai tisztaságára emlékeztető alkotásait keresztény hittel és szeretettel töltötte meg.

A Pieta-szobor 1499-ben készült Rómában, a mester akkor alig huszonöt éves volt. Nem tudjuk, hogy e fiatal, mondhatni az élet tapasztalataiban még járatlan fiatalember honnan vette ezt a mély emberismeretet, a szeretet, a szenvedés, az anyai fájdalom, az örök búcsúzás, a hit megadó, mégis reménykedő érzését, a páratlan külső megformálásra is képes érzelmi beleélést. Ez örök titok marad. Ebben az esetben is igaz az a mondás, mely szerint a dolgok lényegét és az isteni titkok mélyét csak a szentek és az igazi művészek látják.

A szobor páratlanul nagy sikert aratott, messzi földről jöttek megcsodálni, imádkozni előtte, sőt másolni, már a művész életében. Mérték és mérce lett, amit mindenki - ha másként is, de - utánozni akart, ehhez akartak felnőni s a lehetetlent megpróbálni: felérni hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése