"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. március 26., kedd

Márciusi tél

Sándor, József, Benedek sajnos nem hozta meg a várva várt meleget.

Számos klímakutató az Északi-sarkvidék olvadásával hozza kapcsolatba az egész Európában harapós márciusi időjárást.
A Jeges-tenger jégtakarója történelmi minimumra csökkent 2012 szeptemberében. Az USA Nemzeti Hó- és Jégközpontja (NSIDC) hétfői adatai szerint az ilyenkor előfordult minimumhoz közelít a jégtakaró kiterjedése. Az olvadás miatt melegszik az óceán és fölötte a levegő is, ennek összhatásaként pedig megváltozik az egész északi félgömböt átfogó futószelek (jet stream) áramlása, amelyek kilenc kilométeres magasságban fújnak, általában 200-250 kilométer/órás sebességgel. Emiatt pedig az eddigieknél még messzebbre eljut a dél felé áramló sarkvidéki levegő - mondta Jennifer Francis, a Rutgers Tengerbiológiai Intézet kutatója a The Guardian brit napilapnak.
A jet stream közrejátszott a március 15-i hókáoszt okozó földközi-tengeri ciklon megerősödésében is az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint. A futószél éppen március 14-én fújt 350 kilométer/órás sebességgel a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött. A formálódó ciklon fokozta a szél sebességét, de a futószél is erősítette a ciklont, így aztán tartós hóvihar érte el Magyarországot.
Az olvadás miatt valószínűleg gyakoribbak lesznek az extrém időjárási események - erről Jennifer Francis és Stephen J. Vavrus már tavaly februárban közölt tanulmányt a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban. A cikk megállapításaival Vlagyimir Petukov, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa is egyetért, aki szintén arra az eredményre jutott, hogy az olvadás megváltoztatja a futószelek áramlását./origo/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése