"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. május 20., hétfő

1498. május 20-án érte el Afrikát körülhajózva az indiai Kálikut kikötőjét Vasco da Gama portugál hajós

 A legtöbbször az államhatalom által szorgalmazott nagy földrajzi felfedezések a 15. század második felében kezdődtek el. A felfedezéseket ösztönözte, hogy a növekvő európai belső áruforgalom nagyobb mennyiségű nemesfémet igényelt (ez az ún. aranyéhség). A kialakult túlzott nemesfém igényen kívül az új kereskedelmi hajóutak feltérképezése is szükségessé vált. Ugyanakkor a felfedezéseket maga a technika és a tudomány fejlődése is elősegítette. Így egyre több hajó hagyta el a spanyol és a portugál kikötőket.

A felfedezők között találjuk a portugál származású Vasco da Gama nevét is, akit Manuel portugál király bízott meg azzal, hogy nyisson egy másik, Indiába irányuló „fűszer” útvonalat.


Vasco da Gama
 forrás: National Geographic

VIDIGUEIRA I. GRÓFJA (szül. 1460 k. Sines, Portugália - megh. 1524. dec. 24. Cochin, India), portugál tengerész, Indiába tett utazásaival (1497-99, 1502-03, 1524) új, a Jóreménység fokát megkerülő tengeri útvonalat teremtett Nyugat-Európa és a Kelet között, s ezzel új korszakot nyitott a világtörténelemben. Tevékenységével elősegítette, hogy Portugália világhatalommá váljék. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése