"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. május 19., vasárnap

Az első nő..

 
A világ történetében először esett meg, hogy egy női hegymászó, a japán Junko Tabei, egyetlen hegyi kísérő segítségével feljutott a Mount Everest csúcsára.








A japán hölgy angol irodalomból diplomázott, és hazájában a hegymászó klub aktív tagja volt, így a Mount Everest előtt hazájában és Svájcban meghódított minden létező magas hegycsúcsot. Az Everest-expedícióba egy Nihon nevű tévés csatorna felhívása kapcsán nyert felvételt, ahova több száz jelentkező közül a 15 legjobb női hegymászót választották ki, köztük Junko-t. Kőkemény hónapok, és komoly kiképzés előzte meg az utazást, majd a hegymászónők alkotta csapat 1975ben Katmanduba utazott, ahol kilenc serpa vezetésével nekivágtak a nagy kalandnak.
 
Ugyanazt az útvonalat követték, mint korábban Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban, és május 1-én elérték a 6300 méteres magasságot. Tábort vertek, de nem sokat pihenhettek, mert váratlanul lavina zúdult rájuk, maga alá temetve az összes résztvevőt. Junko is a hó alá került, és 5-6 percre eszméletét vesztette a hó nyomása alatt. Életét a serpák mentették meg, akik kiásták a hó alól. A tragikus kimenetelű, és emberéleteket követelő hózuhatag azonban nem gyengítette meg a japán hegymászónő életét, sőt... 12 nappal a baleset után a világ első (hegymászó)nőjeként Junko Tabei felért a Mount Everest csúcsára.


Forrás: kép,szöveg dr.Pásztó É.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése