"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. május 20., hétfő

Kutya Világkiállítás és szamár szépségverseny

Magyar kutya lett a világ legszebbje..

A Bottom Shaker My Secret nevű óangol juhászkutya /Jimmy/ lett a budapesti Kutya Világkiállítás első helyezettje. A magyar kutya hetven ország tizennyolcezer nevező állata közül bizonyult a legszebbnek.  Szamár szépségverseny Somogy megyei Rád pusztán:
 A szamárszépségverseny győztese Imre herceg lett.

  A zsűri az értékelésnél a többi között figyelembe vette  a járásukat, a testtartásukat és fejformájukat, de azt is, hogy mennyire "kezesek", azaz valóban rácáfolnak-e a csökönyösséget velük társító tévhitre

A szamár története

A mai szamarak őse az afrikai vadszamár, amelynek három alfaja ismert: az atlanti, a núbiai és a szomáliai változat. Háziasítása mintegy 4-6 ezer évvel ezelőtt történhetett, vagyis később, mint a lóé. A szamár a domesztikáció során soha nem töltött be akkora társadalomformáló szerepet, mint az az egyéb nagyállatfajok esetében történt. A val - amely meghatározó volt az emberi civilizáció kialakulásában - a szamár nem vetekedhetett sem gyorsaságban, sem erőtermelésben, ezért elsősorban a gyengébb adottságú szegényebb helyeken terjedt el, és főként a forgalmas kereskedelmi útvonalak mentén mint egy-egy vándorkereskedő málhásállata jutott el egyre távolabbi vidékekre.
A Magyarországon ma megtalálható szamárállomány már több évszázada él itt a Kárpát-medencében.


Mondások: • Okos enged, szamár szenved.
 • Ha a hajcsár változik is, ott marad a nyereg a szamáron.
 • Ha ló nincs, szamár is jó.
 • Áll, mint szamár a hegyen.
 • Eltűnt, mint szürke szamár a ködben.
 • Áll, mint Bálám szamara.
 • Bőg a szamár, eső lesz.

 • " Áll, mint Bálám szamara."- akkor mondjuk, ha valaki ismeretlen okból megmakacsolja magát.
   


  Benedek Elek - A ló és a szamár

  Egyszer Jézus Krisztus a Földön jártában-keltében át akart menni egy folyóvízen, de nem volt sem híd, sem palló, de még egy csónak sem, nem tudott általmenni. Néz erre, néz arra, hol találna segedelmet, hát ott legelész a folyó partján egy ló s egy szamár. Mondja Jézus a lónak:
  - Te ló, vígy át a vízen!
  - Nem viszlek én - felelte a ló -, éhes vagyok, ennem kell.
  - No, ha enned kell, egyél örökké, de sohase lakjál jól!
  Aztán a szamárhoz fordult, azt kérte:
  - Vígy át a vízen, te szamár!
  Mondta a szamár:
  - Én jó szívvel, éhes vagyok ugyan én is, de majd jóllakom azután is.
  A szamár szépen átvitte Jézust a víz túlsó partjára, s akkor Jézus azt mondta neki:
  - No, te szamár, megáldlak, hogy még a szemétdombon is jóllakjál.
  S íme, úgy lett, amint Jézus mondotta. A ló, ámbátor éjjel-nappal eszik, sohasem tud egészen jóllakni, a szamár pedig minden gizgazzal, bogáncskóróval, s ha egyebütt nem talál eleséget, a szemétdombon is jóllakik.  

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése