"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. május 2., csütörtök

Az alma

Kétszáz éves almafák  Mónosbélen, a Bükk-hegység délnyugati oldalán.


A most virágba borult huszonnyolc őshonos almafát még a 18. század végén telepítették szervita szerzetesek.
A rend temploma 1785-ben épült, valószínűleg a birtok is azokban az években létesült.
 Az őshonos fák a kert harmadik-negyedik generációjának tagjai lehetnek.Ritka genetikai kincsről van szó, és az is példátlan a kertészeti szakértő szerint, hogy ilyen régi gyümölcsfák termőre forduljanak.
./origo/






Az alma

 A Heszperidák aranyalmájának leszármazottja. A legősibb gyümölcs,. Az Édenkert almája csábította bűnre az első emberpárt, de a Heszperidák aranyalmájaként Zeusz és Héra mennyegzőjénak mágikus nászajándéka, amelyet Gaia, a nagy Máter nyújt át a beteljesült Unió Misztika jelképeként. Az alma nemcsak a házasság, de a hatalom szimbóluma is.A föld királyai a jogarral a mágus varázspálcáját, az arany országalmával a Föld és a bolygok fölötti uralmat tartják a kezükben.

"Kevés gyümölcs dicsekedhet olyan nagy múlttal, mint az alma. A mitológián át, a Bibliáig, Tell Vilmoson, New Yorkon keresztül a világ egyik vezető szoftvercégének emblémájáig mindig és mindenütt ott volt és van az alma. A tökéletes, édes, bűnre csábító gyümölcs, ami a mai napig a legmeghatározóbb elem a gyümölcsfogyasztásunknak. 

Az almához kötődő legendáknak se szeri, se száma. Az alma nagyon sok nép meséjében, hitvilágában megjelenik. Először is ott volt az a bizonyos alma, amit a kígyó sugallatára szakasztott le Éva a tudás fájáról. Aztán Erisnek, a viszály istennőjének jóvoltából válik az alma minden baj okozójává.

 A legszebbnek címzett aranyalma sok probléma forrásává vált, többek között a trójai háború is ezért pattant ki. 

A norvég mitológiában az almafa a halhatatlanságot jelképezi, a lengyelek hittek benne, hogy az almafa segít a fiatal lányoknak megálmodni, ki lesz a jövendőbelijük"
/Igazi csoda az alma-mindmegette/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése