"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. május 31., péntek

419 évvel ezelőtt ezen a napon történt

Velencében meghalt Tintoretto itáliai festő.

Tintoretto a manierista festészet legnagyobb mestere. A reneszánsz kompozíciós  törvényeinek alkalmazása még kötik az előző korhoz, de a merész rövidülések, a szenvedély, a döbbenetes fény-árnyék hatások már a manierizmusra utalnak, és Tintorettót a barok előfutárává teszik.

Nagy képzelőerővel és dinamikus természettel megáldott ember volt, hatalmas, mozgalmas, drámai festészet volt a célja, a kompozíció megalkotása és az alakok elrendezése erős oldala volt, ebben nemcsak Michelangelo művészetének ismerete, hanem a relief-szobrász Jacopo Sansovino működésének figyelemmel kísérése is segítette.
Már pályája kezdetén érdekelték a színek mellett a fényhatások, az ábrázolandó jelenetet egy színpadszerűségen helyezte el és próbálta ki a világítási körülményeket.
 Függőképei Európa majdnem minden nagyobb gyüjteményében láthatók. A kánai lakodalmat ábrázoló pompás képe a velencei Sta Maria della Salute templomban van, egyéb képei főleg a velencei képtárakban, a párisi, madridi, drezdai és bécsi muzeumokban. Jól van képviselve a budapesti országos képtárban Krisztust és a házasságtörő nőt ábrázoló nagy képével (104. sz.). - Fia, Robusti Domenico (1562-1637) is több falképet festett a velencei doge-palota nagy termében; leánya, Marietta pedig (1560-90) szintén ügyes
festőnő volt.   A kánai lakodalmat ábrázoló pompás képe a velencei Sta Maria della Salute templomban van, egyéb képei főleg a velencei képtárakban, a párisi, madridi, drezdai és bécsi muzeumokban. Jól van képviselve a budapesti országos képtárban Krisztust és a házasságtörő nőt ábrázoló nagy képével.
 
 Fia, Robusti Domenico (1562-1637) is több falképet festett a velencei doge-palota nagy termében; leánya, Marietta pedig (1560-90) szintén ügyes festőnő volt.  


 
Az Utolsó vacsora c. festmény leírása: Az óriási terem mennyezete alatt angyalok alakjaiból sűrűsödő fényes felhők kavarognak, a Krisztust körülvevő aurából és az apostolok glóriájából vakító fény árad, s nyugtalanul lobognak a mennyezetről belógó lámpák lángjai. A fantasztikus fényhatás és a merész kompozíció Tintoretto egyik legnagyobb művévé avatja ezt a képet  /Wikipedia/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése