"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. március 11., szerda

Március a barlangok hónapja

Földünk minden természeti kincse – legyen az barlang, hegyvidék, erdő, vízesés vagy bármi más – ránk bízott érték, melyet úgy kell megőriznünk eredeti szépségében, hogy emellett minél több látogató számára nyújtsanak kikapcsolódást, örömteli élményt. A Magyar Nemzeti Parkok márciust a barlangok hónapjának választották.



A „Barlangolás” kampány célja hazánk különleges barlangjainak és egyedülálló barlangturisztikai lehetőségeinek bemutatása, népszerűsítése.

A barlangok végigkísérték az emberiség történetét. Az őskorban menedékként használták őket vagy temetéshez, vallásos szertartásokhoz. Napjainkban a kutatók tanulmányozzák a barlangokat, mert azok felfedhetik a korábbi klimatikus viszonyokat

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatti természeti értékei, – az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai – 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.



Budapest a világ egyetlen fővárosa, ahol barlangok találhatók. A város alatt körülbelül 200 barlang van, közülük több is látogatható (Pál-völgyi, Szemlő-hegyi, Sziklakápolna és a Várbarlang).

A Csodabogyós-barlangot a Bakony-Balaton Geoparkban találjuk. A Keszthelyi-hegység keleti peremén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett, gyönyörű erdejében nyílik, Balatonederics határában.
Nevét a környékén élő szúrós csodabogyóról, egy korallpiros bogyókkal ékes örökzöld cserjéről kapta. A barlang 5800 méter hosszú, mellyel Magyarország nyolcadik leghosszabb barlangja. Járatai főként tektonikus mozgások során jött létre. Mélysége 135 méter, és nagyrészt hasadékfolyosók, termek és aknák hálózatából áll.

Cseppkő? Borsókő? Heliktit? A Rákóczi-barlang az egyik legjobb hely arra, hogy megismerkedjünk ezekkel a titokzatos képződményekkel. Kristálytiszta tavai, csodálatos cseppkőképződményei különös, új világot nyitnak meg előttünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése