"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. március 21., szombat

Még a legkisebb erkélyre vagy teraszra is ültethetünk szebbnél szebb növényeket,virágokat




Itt a  TAVASZ!
 Még a legkisebb erkélyre vagy teraszra is ültethetünk szebbnél szebb növényeket,virágokat, amelyek egész nyáron át díszítik otthonunkat.  Az első és legfontosabb lépés hogy vizsgáljuk meg milyen fekvésű az erkélyünk. Ha csak délelőtti vagy délutáni napot kap az még jó, de ha egész nap odasüt a nap, akkor át kell gondolni milyen virágot is ültessünk.  Az erkélyre több megoldás közül is választhatunk. Ott van, mindjárt az erkély korlát ahová felakaszthatunk balkonládát és ültethetünk futó muskátlit, futó petúniát, vagy más színes virágot. Fontos hogy mielőtt kilyukasztjuk a láda alját, vegyük figyelembe az alattunk lakót is, mert ha az ő erkélyére fog a víz lefolyni, nem biztos, hogy örül majd neki. Ebben az esetben inkább hagyjuk, hogy a víz a ládában maradjon, és ültetésnél a láda aljára tegyünk egy vízelvezető réteget, így a növény gyökere nem áll folyamatosan vízben. Ez lehet nagyobb összetört cserép, vagy kavics.

   
  A tavasz első csüngő növénye az erkélyeken a színes leomló petúnia.   Az egyik legszebb és legkedveltebb csöngő növény, amely lila, fehér rózsaszín és a piros szín különböző árnyalataiban is kapható. Ültethetjük balkonládába, vagy csüngő növénynek akasztós virágtartóban is szépen mutat. A petúnia család új tagja a telt virágú petúnia is nagy sikernek örvend, néhány fajta illatos is.


 Vásárlás után, amikor hazavisszük, a gyönyörű csüngő petúniát még egy-két hétig szépen díszít az erkélyen ám utána a virágok száma egyre kevesebb és marad a zöld csupasz növény. Ha azt szeretnénk, hogy a megvásárolt növény egész nyáron át virágözönnel ajándékozzon meg minket sok törődést és gondozást igényel.  A petúnia kedveli a napos meleg kerteket, így olyan helyet válasszunk ki számára ahol elég napsütés éri. Fontos a sok locsolás erre a legjobb az összegyűjtött esővíz. Naponta kétszer reggel és késő délután locsoljuk be jó alaposan a földjét.   Bár a petúnia akár 1 méter hosszúra is megnőhet, mégse hagyjuk, hogy kedvére futkározzon, hetente egyszer vágjuk vissza a hajtásokat akkor is, ha épp virágzik a növény. Ha ezt rendszeresen beiktatjuk és fél méternél nem hagyjuk hosszabbra futni, akkor a petúniánk egész nyáron át tele lesz színes virágokkal.

 A nyári záporok és zivatarok valamint a szélviharok idején mindenképp vigyük védett helyre a növényt, mert ha leesik és összetörik már nehezen tér újra magához. A balkonládába ültet petúniákról elég, ha leszedjük az elszáradt virágokat, de őket is érdemes naponta kétszer meglocsolni, és hetente egyszer tápoldatozni.  /forrás: kertvarázs.hu/

 A választék hatalmas. Egynyári palánták, évelő növények: liliomok, hagymás virágok, dáliák, begóniák, szarkaláb, őszirózsa, törpe napraforgó, szegfű és sok más színes virágból állíthatjuk össze erkély kertünket. A kertészetekben ma már nagy választékban kaphatók a törpe örökzöldek is, amelyek üde zöld színfoltot adnak a színes kavalkádnak. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen erkélyünk virágai és növényei, ültessünk fűszernövényeket. A bazsalikom, a rozmaring, oreganó, majoránna, mind jól viselik a nyári tűző napot, és így egész nyáron át szüretelhetjük a saját fűszereinket, erkélyünkről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése