"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. március 31., kedd

Fabergé-tojások

A világ leghíresebb húsvéti tojásai a Fabergé tojások


A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte Peter Carl Faberge, az Oroszországban élő francia aranyműves. Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel a mestert: készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is.

Így Faberge belevágott a munkába és tizenegy éven át készítette a húsvéti ajándékot. A műhely elsődleges munkája ez volt, és gyakran több mint egy évig dolgoztak egy-egy művön. Minden kis ajándék tojást mintázott és valami meglepetést rejtett.

 /  Peter Carl Fabergé  Szentpéterváron született, hugenotta családját nem sokkal ezelőtt üldözték el Franciaországból. A családi vállalkozás az aranyművesség volt, melyet Peter Carl 1870-ben átvett édesapjától/

 A Fabergé tojások nem csak egyediségükről és értékükről voltak híresek, de tovább növelte az értéküket az is, hogy az alkotók minden darabnál az aktualitásokat próbálták megörökíteni.

 A „Téli tojás” elnevezésű remekművet például az előző év rettenetesen hideg tele ihlette: a tojást jégre emlékeztető hegyi kristályokból készítették, a rátett díszítést, a jégkristályokat pedig platina foglalatba helyezett gyémántok jelképezték.
 Az I. világháború során a cár fronton tett látogatását pedig egy arannyal díszített, acélból készített tojás örökítette meg. A tojást acéltöltények tartják, benne a meglepetés pedig az eseményről készült akvarell.

 A tojások híre hamarosan elterjedt egész Európában, így Fabergé egyre több városban dolgozott, és 1900-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. Nemsokára Londonban és Kijevben már komolyabb létszámú műhelyeket üzemeltetett, melyek dísztárgyak ezreit készítették a legrangosabb családok megrendelésére.

 Mikor a cári családot megfosztották hatalmától, Fabergé-nek is menekülnie kellett, így először Németországba, majd Svájca menekült, ahol 1924-ben meghalt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése