"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. március 14., szombat

1879. március 14-én született Albert Eisten


Ő fejlesztette ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták „az elméleti fizika területén szerzett érdemeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért”.

A hétköznapi emberek körében Einstein vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. 1999-ben Einsteint a Time folyóirat az „évszázad emberének” nevezte.

Albert Einstein az egyik legmagasabb fokú zsenialitás szinonimája ma, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon.

Tudományos és laikus körökben egyaránt a legnagyobb 20. századi tudósnak tartják az elméleti fizikust. Anekdoták sora szól arról, hogy bohókás egyéniségét többször felvillantotta.

Einstein vizsgáztatott, és a hallgatóknak szánt tételeket átadta asszisztensének. A tanársegéd egy pillantást vetett a papírra, majd döbbenten megszólalt:

- Professzor úr, ezek még a tavalyi kérdések!
Erre Einstein:
− Tudom, de én közben átírtam a válaszokat!

Albert Einstein egyszer beismerte, hogy képtelen a személyi jövedelemadóját kiszámítani. Év végén mindig kénytelen adószakértőhöz fordulni.
- Ez megoldhatatlan probléma egy matematikus számára - mondta. - Csak egy filozófus képes vele megbirkózni.


Albert Einstein szenvedélyesen szerette a zenét, maga is tehetséges hegedűs volt. (Bár Einstein kérdésére, hogy „Hogyan játszottam?”, Gregor Pjatigorszkij szarkasztikusan azt felelte: „Nos, relatíve jól!”)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése