"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2010. november 11., csütörtök

November 11. Márton nap

A november 11-én ünnepelt Márton-napot mind a népi kultúra, mind a keresztény kalendárium jeles napként tartotta számon.


Szent Márton Gallia nemzeti szentje, aki Pannóniában, Savaria városában született 316-ban vagy 317-ben. A középkor legnépszerűbb szentje volt, kultusza hazánkban is virágzott. Emlékét helységnevek, imák és oltárképek egyaránt őrzik. A krónikák szerint Szent Márton napja a fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás leróvásának napja volt. Ekkorra fejeződtek be a Szent György napján induló gazdasági munkák, ilyenkor kóstolták meg az újbort és vágták le először a tömött libákat, az úgynevezett mártonludakat. A közhiedelem úgy tartotta, hogy "aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog". De az emberek a Márton napi időjárásból következtetéseket is le tudtak vonni a télre vonatkozóan: ha Márton fehér lovon jön, akkor enyhe lesz a tél, ha barnán, akkor kemény tél várható. Az időjárást az elfogyasztott szárnyasok csontjaiból is meg tudták jósolni.

Hogyan került kapcsolatba Szent Márton, a mai Szombathelyen született tours-i püspök a ludakkal? A legenda szerint úgy, hogy amikor hírét vette annak, hogy püspöknek szemelték ki, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban elárulták gágogásukkal, s szárnyuk verdesésével Márton rejtekhelyét.

A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb ünnep volt hazánkban, a népszokások egészen a 20. század közepéig éltek. Napjainkban sok közösség eleveníti fel és ismerteti meg másokkal is a hagyományokat, de főleg a Márton napi libafogyasztás éli reneszánszát. Nyugat-Európában, főleg német nyelvterületen még ma is élnek a következő Márton napi népszokások és hagyományok:
- Libafogyasztás Márton napján: Ez a szokás arra utal, hogya libák gágogásukkal elárulták Szent Mártont, így "büntetésként" Márton napján az asztalra kerülnek.
- Lampionos felvonulás Szent Márton napján: Németország több tartományában felvonulást tartanak Szent Márton tiszteletére. A gyerekek este saját készítésű lámpásokkal vonulnak végig a városon. Gyakran kíséri őket egy lovas, aki piros köpenyével Szent Mártont szimbolizálja. Azt az eseményt jelenítik meg, amikor a Tours-ba igyekvő leendő püspök, Szent Márton egy koldusnak adja kabátját.
- Márton napi énekek: A felvonulás része, hogy a gyerekek lámpásaikkal háztól házig vonulnak, Márton napi énekeket énekelnek, s ezért a háziaktól különféle kis ajándékokat, édességeket, gyümölcsöket kapnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése