"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2010. november 27., szombat

Gondoljatok ránk...... esik a hó..

Télen az egyébként rovarevő madaraink (cinke, csúszka, harkály) is kénytelenek magvakat enni, legalkalmasabbak az olajos magvak pl. napraforgó, de felszedegetik a gabonaféléket, kölest is. Cinke etetésre alkalmas a szalonna is, de vigyázzunk, hogy ne legyen sós és füstölt
network.hu

A madáretetés szabályai
Sok madárfaj nem költözik délre, velünk töltik a telet. Ilyenkor szorgalmasan tisztogatják a fákat, elfogyasztják a rovarpetéket és bábokat, megeszik a téli álmot alvó kártevőket. Lecsipegetik a növények bogyóit, magvait. Folyamatos etetésre csak a zord fagy és összefüggő hótakaró esetén van szükség, ilyenkor a madaraknak a megszokottnál is több energiára van szükségük - már az életben maradáshoz is. A rendszeres etetéssel elérhetjük, hogy sokkal több színes madarunk énekeljen vagy éppen pusztítsa a rovarkártevőket jövőre a kertben.
Akkor kell elkezdeni az etetést, ha beálltak az első nagy fagyok,illetve ha hó fedi be a tájat!
-5 Celsius fok alatt mindeképp tegyünk ki élelmet!!! Káros viszont, ha egészen a meleg évszakig etetjük őket, mert a fiókáknak feltétlenül szükségük van állati fehérjére, ami lárvákban, kukacokban, rovarokban, pókokban található meg. Ha már elkezdtük az etetést, ügyeljünk arra, hogy az folyamatos legyen! Ne hagyjuk cserben barátainkat, mert ezzel halálukat okozhatjuk! A legfontosabb szabály, hogy etetni kizárólag a téli hónapokban, azaz november elejétől március közepéig kell.
network.hu
 
network.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése