Nincs még egy olyan táplálék mely ennyiféle színben és alakban fordulna elő- és olyan sincs melyet egyforma élvezettel fogyasztanának a világ bármely pontján.
A csokoládé karrierjét a közép-amerikai olmék kutúrában /i.e. 1500-400/ kezdte, majd töretlenül ívelt át a m aja és az azték időkön. Kolumbusz még értéktelennek tartotta az akkoriban fizetőeszközül is szolgáló magvakat, amelyekért 10 darabért feleséget, esetleg egy közepes erőnlétű rabszolgát lehetett vásárolni. /Arról nem szól a fáma, hogy tettek-e különbséget a kategóriák között/. Cortez már feljegyzi, hogy a kakaóbabból és kukoricalisztből készült, vörös színezékkel dúsitott italok különleges erőnlétet kölcsönöztek a katonáknak.Az istenek italát sokáig csak a kiváltságosok élvezhették.
A kakó receptje azonban - mint minden titok -egyszer aztán kiszivárgott, és megállíthatatlan karriert futott be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése