"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 27., hétfő

Egészségünk

Az egészség hivatalos megfogalmazása a következőképpen hangzik: "a természettel harmonizáló testi (beleértve az energetikait is), lelki, szociális és életszemléleti (szellemi) dinamikus egyensúly állapota." Amikor ez az egyensúly huzamos időre megbomlik bármely területen, akkor annak bizony betegség lesz a következménye.

Testi egyensúlyunk megtartását legegyszerűbb módon a helyes táplálkozással érhetjük el.

Táplálkozási piramis


Mitől is piramis? A forma kiindulási alapját az képezte, hogy az emberi szervezetnek nem egyenlő mennyiségre van szüksége a különböző táplálékcsoportokba tartozó élelmiszerekből. A piramis alját a rostokban gazdag gabonafélék alkotják. Ide tartoznak a különböző kenyerek, teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények, a rizs, a müzlik. Ez egyben azt is jelenti, hogy ajánlatos a napi kalóriabevitel nagyobb részét ezekkel az étkekkel fedeznünk.

Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék, melyek nem csupán rostokban, de vitaminokban is gazdag élelmiszerek.

A piramison felfelé haladva következnek a fehérjében gazdag termékek. Ide értjük a kefír, joghurt, túró, sajt, és különböző tejtermékek mellett a tojást, a húsokat és egyéb húskészítményeket is.

A piramis csúcsán találjuk az édességeket és zsírokat, amelyekre a szervezetnek szintén szüksége van, csak amint azt a piramisforma látványosan érzékelteti, igen kis mennyiségben, tehát ajánlatos fogyasztásukat a többi táplálékhoz képest a minimálisra szorítani.

Ebben a rendszerben tehát minden helyet kap a magvaktól a csokiszeletig, csak éppen tisztában kell lenni azzal, hogy mikor és főleg mennyit fogyasszunk belőlük!


Forrás:
Szantál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése