"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 14., kedd

A sírásról

Miért sírunk?


A sírás az egyik legkülönösebb emberi tulajdonság.

Sírunk örömünkben, sírunk ha szomorúak vagyunk, és sírunk akkor is, ha valami csípi a szemünket. A sírás biológiai funkció.

A könny a nők fegyvere, legalábbis ezt hiszik a férfiak.

Valóban a nők sírnak többet, de valószínőleg azért, mert régen tudják azt, amit a férfiak nem: a sírás a létező legjobb stresszoldó fegyvere az emberi szervezetnek.
Akár tetszik akár nem, sírni muszáj, legalábbis könnyezni.

Szemünk járulékos szervei a könnymirigyek. Váladékuk a könny, amelynek legfontosabb biológiai mőködése a vékony, alig néhány sejtsorból álló szaruhártya megóvása a kiszáradástól. A könny a szemek külső-felső sarkában, a szemhéjak mögött lévő könnymirigyben termelődik.
Pislogáskor a szemhéj keni szét a könnyet a felületén. Emellett a könny immunanyagokat is tartalmaz, ezáltal védi szemünk kényes felszínét a fertőzésektől. Ha kisebb idegen anyag kerül a szemünkbe, akkor a könnyeinkkel valósággal átöblítjük, kimossuk a szemünket.
A belső szemzugban helyezkedik el a könnyhúsocska, amit rózsaszínő kiemelkedésként bárki könnyen azonosíthat magán. Ennek közepén van a szabad szemmel alig látható könnypont, ez a könnyelvezető csatorna bejárata. Innen az apró könnycsatornácskákon át a könnytömlőbe visz a könny útja, amely lefelé a könnyvezetékben folytatódik.
Ennek kijárata az alsó orrkagyló alatt van, így hát a könny végül az orrba jut ő ezért kell sokat fújnunk az orrunkat, ha sírunk.

De akkor miért sírunk a hagymától?
Amikor a hagymát meghámozzuk, olyan vegyületek (szulfoxidok) kerülnek a levegőbe, amelyek irritálják a szem nyálkahártyáját, és könnyeket fakasztanak.
Ez az irritáció elkerülhető, ha vízben áztatott, vagy a hőtőszekrényből kivett hagymával dolgozunk. A víz ugyanis kimossa és elbontja az oldható szulfoxidot. Ha a hagyma hideg, akkor pedig a szulfoxidot termelő enzimreakció lassabb, ezért kevesebb szulfoxid képződik.
Ezek a kénvegyületek biztosítják a hagyma védekezőképességét a kártevőkkel szemben. Néhány molekula gombaölőként és antibiotikumként viselkedik, s ez megvédheti a hagymát a pusztulástól. A könnyfakasztó vegyület előzheti a támadókat. Hasonló molekulák vannak a fokhagymában is.

Sírni muszáj!

Szervezetünk nem más, mint bonyolult testi külső hatások és a pszichés belső hatások rendszere, amelyek nem választhatók szét. Ezért lelki hatásra is, örömünkben vagy bánatunkban egyaránt sírhatunk, és ez nemcsak a könny ürülésével, de megkönnyebbüléssel is jár.
A fizikai fájdalomtól is könnybe lábad a szemünk. A tudósok meggyőződése, hogy amikor sírunk, endorfin boldogsághormon termelődik a szervezetünkben. Ez a magyarázata, hogy sok válsághelyzetet sírással lehet oldani.
Persze számtalan más módja is van a stresszlevezetésnek és a boldogsághormon termelésnek, de hát mit tegyünk, ha a csokoládé már nem elég..

/Zöld újság/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése