"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 6., hétfő

Melegítő hatású ételek

Mit együnk, amikor hidegre fordul az idő?



Minden egészséges ember észreveszi, hogy egészen másfajta táplálékot kíván a hideg, sokszor nagyon száraz, vagy épp nyirkos téli időben, mint a forró nyári napokon. Érdemes hallgatnunk testünk jelzéseire, mert néhány egyszerű alapelv betartásával ilyenkor is sokat tehetünk jó közérzetünk megőrzéséért.

A téli napokon szervezetünknek több kalorikus energiára van szüksége, aminek nagy részét a hőszabályozásra, az állandó testhőmérséklet fenntartására használja fel. Bár ez normális keretek között teljesen automatikus folyamat, nem árt rásegítenünk egy kicsit az évszaknak megfelelő, melegítő hatású ételek fogyasztásával.

Általános alapelvként elmondható, hogy ilyenkor érdemes csökkentenünk a nyers ételek arányát a főttek javára, és nyugodtan visszahozhatjuk étrendünkbe a nyáron száműzött olajosabb, zsírosabb fogásokat. Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal – sütéssel, főzéssel – a tűz elem mennyiségét növelhetjük ételeinkben, az olajokkal, zsiradékokkal pedig hozzájárulhatunk testünk hőraktárainak feltöltéséhez.

Bátrabban adagolhatjuk ilyenkor a csípősebb fűszereket – paprika, gyömbér – és a különböző hagymaféléket is. Mivel azonban a szervezetünknek továbbra is szüksége van élő enzimekre, amelyeket a hőkezelés tönkretesz, minden nap fogyasszunk nyers, szezonnak megfelelő gyümölcsöt vagy zöldséget is – kiváló választás a télálló alma vagy a cékla.

És még egy fontos tanács: télen ne kínozzuk magunkat böjtkúrákkal, mert ilyenkor a szervezet a raktározásra áll be. Akkor teszünk magunknak a legjobbat, ha tápláló, magas energiatartalmú ételeket fogyasztunk, és a méregtelenítést a tavaszi hónapokra időzítjük.

/édesvíz/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése