"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 4., szombat

Egy csodálatos térkép

A Piri Reis-térkép



A térképre, a kétségtelenül izgalmas leletre, a Topkapi palota Oszmán Birodalmi Irattárában dolgozó kutatók 1929-ben bukkantak.

A Topkapi palota Topkapi Sarayi, azaz Ágyúkapu palota Isztambulban Törökország fővárosában található Több kisebb épületből áll, és négy udvar veszi körül várfalakkal.

A mappa, amely azóta számtalan találgatásnak szolgált alapul, az Oszmán Birodalomban, a XVI. század elején készült. Az 1513-as dátummal szignált térképen egy Piri Reis nevű oszmán hajóskapitány neve állt. A felfedezésről Paul Kahle német
orientalista [kelet-kutató] adott hírt először 1931-ben, Hollandiában, az orientalisták 18. kongresszusán. Kahle beszámolója valósággal megdöbbentette a kongresszus részvevőit, Piri Reis térképén ugyanis ez volt olvasható: A partok és a szigetek Colombo térképéről másoltattak át a térképre. Ezeket a partokat [ti. az újonnan megtalált földrészéit] az arabok időszámítása szerint 890-ben egy genovai hitetlen fedezte fel. Kolumbusz Kristóf [Amerika felfedezője] Genovában született, az arab időszámítás szerinti 890 évben, ami pedig Krisztus születése utáni 1485/86-os éveknek felel meg.

Kolumbusz a spanyol király megbízásából indult három kicsi hajóval az óceáni útra. Indiába akart tengeren eljutni. Vezérhajója a Santa Maria volt, amelynek mását ujjáépitették. A középkori történetirás szerint Kolumbusz, Indiát keresve, "véletlenül" fedezte fel Amerikát. A történészek nem írnak arról, hogy bármilyen térképe lett volna. Ezért furcsa, hogy Piri Reis szerint, a térkép Kolumbuszé volt.

A feltalált térkép csak egy töredék. Egyetlen fennmaradt szelvénye egy egykori világtérképnek. A térkép Dél-Amerikát és az Antarktiszt [ a Déli sarkot] ábrázolja. Az ábrázolás módja azonban megdöbbentette a tudósokat. Az eredeti térkép Kairó középpontú, egyenlő hosszúságú, azimutális vetület. [Ez azt jelenti, hogy a térkép úgy néz ki, mintha valaki Kairó - az egyiptomi piramisok fölött többszáz kilométer magasságból "fényképezte" volna az alatta elterülő földet. A jelenleg jéggel fedett Antarktisz volt.partvonalai a térképen jégkor előtti (!) állapotot mutatják, amilyen kb. 11.000 évvel ezelőtt volt . Ezért azt mondták, hogy a térképet csak "ókori űrhajósok" rajzolhatták. Amerika partjait a térkép abban a korban mutatja, abból az időből, amikor a tenger vízszintje 90 méterrel alacsonyabb volt. Ez is kb. 11.000 évvel ezelőtt volt így.

Térjünk rá a térképekre, helyesebben a fellelt két részletre. A szenzáció tulajdonképpen itt kezdődik. A lapokon az Atlanti-óceán európai, afrikai, amerikai és antarktiszi partjait láthatjuk! A hatodik földrészt , az Antarktiszt Piri Reisz, ill. Kolumbusz után csak évszázadokkal később fedezték fel. Ám vegyük sorra azokat a tényeket, amik miatt a Piri Reis-térképek világszenzációk lettek. [A baloldali kép Reis térképének helyre állitott változata.]

1.) 1513-17 között Amerika nem jelent meg még a térképeken, legalábbis nem az egész partvonal. Dél-Amerikát lényegében csak jóval később fedezték fel, partvonalai feltérképezésére pedig még sokkal később került csak sor!

2.) Az Ó- és Újvilág közti távolságot Piri Reis rendkívül pontosan tüntette fel. Olyan pontosan, ahogy még jóval később sem voltak képesek azt megtenni más térképészek.

3.) A földrajzi hosszúságokat a térkép készítője (készítői?) már alkalmazták; mi ezt csak kétszáz évvel később találtuk fel.

4.) A Kanári- és az Azori-szigetek is igen pontosan ott találhatók a térképen, ahol a valóságban is elhelyezkednek [az eltérés mindössze 1 fok].

5.) Az Antarktisz létezéséről senki sem tudott még 1513-ban. Mégis, a térkép rendkívül pontosan rajzolja a később jég alá süllyedt földrész körvonalait. Olyan adatok is szerepelnek rajta, amiket mi csak az 1949-52-es svéd-brit-norvég közös expedíció révén tudtunk meg. [Ez az expedició radarral próbálta feltérképezni a jég alatt levő szárazföldet.]

A legszenzációsabb felfedezés még hátra van. De előbb egy rövid esetleírás: az ötvenes években a térképet a világ legnagyobb földrajztudósai [Hapgood, Arlington, Mallery, Walther, Lineham stb.] vizsgálták, majd az USA haditengerészete térképészeti intézete a legmodernebb műszerek bevetésévelt tette ugyanazt. 1958-ban világossá vált, hogy a térképet olyan rendkívüli pontosság (!) jellemzi, amit a modern tudomány és technika csak a légifényképezés bevezetésével ért el. Feltehető-e ezek után, hogy akik azt készítették, valamikor 1513 előtt azok repülőgépe(ke)t, vagy ürhajókat használtak? A másik bomba akkor robbant, amikor kiderült: a térkép ennek ellenére több helyen hibásnak látszott, a valóságtól eltért. Például az Antarktisz egyik csücske összeér a dél-amerikai Tűzfölddel: Piri Reis egy földnyelvet rajzolt oda; ahol ma tenger hullámzik. És több antarktiszi parti ponton szárazföldet ábrázol ott, ahol ma másfél kilométeres jégtakaró található. Tévedésről van szó tehát? Nem és ez az igazi szenzáció! A geológusok földtörténeti és egyéb adatok összevetése után kijelentették: a térkép a valóságot ábrázolja de nem az 1513-as, hanem a 11 000 évvel ezelőtti valóságot!

Akik a térképet készitették semmiképp sem lehettek a 11.000 évvel ezelőtt élt emberek. Ekkor az emberiség még a "kőkorszakot" élte. Vagyis kőből készitette szerszámait és fegyvereit.



Piri Reis 1465-1470 között születhetett, (Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed, 1465-1554/55). Fiatalon nagybátyja, Kemal Reis szolgálatába állt, aki 1481-ben kegyvesztetté vált, ezért kalózként járta a tengereket, a Reconquista elől menekülő arabok és zsidók szállításában vett részt. Jó térképészeti ismeretekkel rendelkezett, 1499-1502 között már a szultán szolgálatában harcolt Velence ellen.
Később megkapta a Déli-tengerek beglerbégje (admirálisa) rangot, így a Vörös- és az Arab-tenger, illetve az Indiai-óceánon teljesített szolgálatot. A Déli-tengerek (Vörös- és Arab-tenger, Indiai-óceán) beglerbégjeként (admirálisaként) 1553-ban a Perzsa-öböl bejáratánál lévő Hormuz-szigetről kísérelte meg elűzni a portugálokat, ám visszavonulót fújt, amikor az ellenség felmentő hajóhada megérkezett. Az ütközet elkerülése miatt később halálra ítélték, amit 1554-ben Egyiptomban végre is hajtottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése