"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 29., szerda

Február 29.

Február 29-e csak szökőévekben fordul elő. A Gergely-naptár szerint az év 60. napja. Az évből 306 nap van még hátra.

Bár a közhiedelem úgy tartja négyévente február utolsó napja, vagyis 29-e a szökőnap, ez bizony nem így van.

Az évek és napok számítására használt kalendárium azonban bármilyen hasznos, némiképp eltér a csillagászati naptártól: a csillagászati események ugyanis nem 24 órás napokra lebontható ciklusonként ismétlődnek, így aztán a naptár, amiben minden évben pontosan ugyanannyi nap van, elcsúszik a csillagászati eseményekhez képest, szökőnapra pedig azért van szükség, hogy ezt a különbséget korrigáljuk.

Miért éppen február 24-e és nem 29?

Nos ennek magyarázata is egyszerű, a római naptárban keresendő. Julius Caesar ebben hirdette ki azt, hogy az elcsúszás korrigálása érdekében „a március kalandasa előtti hatodik nap kettőztessék meg”. Ez pedig a mai naptárunk szerint február 23-ának felel meg, amelyet az a bizonyos szökőnap követ.

Febuár 24-e négyévente úgy viselkedik, mintha nem is létezne: például Mátyás-napot, ami nem szökőévben rendszerint február 24-ére esik, ilyenkor február 25-én tartják és ennek megfelelően minden más is egy napot tolódik a hónap hátralevő részében.
Szökőnap Magyarországon:
Magyarországon 1587-ben vezették be a Gergely-naptárat, és ebben az évben október 21-e után, november 1-je következett, hogy szinkronba kerüljünk a legtöbb európai országgal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése