"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 17., péntek

Ha mégis beteg lett valaki




Két-három nap lappangás után hirtelen tör rá az emberre az influenza, amely legtöbbször 39-41 fokos lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal, valamint általános gyengeséggel "érkezik". Már a betegség gyanúja esetén is érdemes orvoshoz fordulni, mert elhanyagolása súlyos szövődményekhez - felsőlégúti fertőzésekhez, arc- vagy homloküreg-gyulladáshoz, középfülgyulladáshoz, hörghuruthoz vagy tüdőgyulladáshoz - vezethet.

Az influenza kezelése tüneti, a betegség legyőzéséhez elengedhetetlen az ágynyugalom, a tápanyagokban gazdag étkezés, a megfelelő folyadékpótlás és a lázcsillapítás.

Segít a B6 és a B12 vitamin, valamint a cink és a szelén

A tápanyagdús étkezés nemcsak a betegségek megelőzésében, hanem gyorsabb legyőzésükben is segíthet. Egészségesen is fontos a megfelelő fehérjebevitel, betegen viszont kiemelten figyelni kell rá.

Fehérjéből a napi ajánlás felnőtt ember számára napi 50-60 gramm (testsúlykilogrammonként 0,8 gramm), várandósoknak körülbelül 10 grammal több. Fehérjében gazdagok a sovány húsok, a halak, a tejtermékek, a tojás és az olajos magvak. (A tejtermékekkel azonban érdemes óvatosnak lenni, egyeseknél fokozhatja a nyálkatermelést, valamint előfordulhat, hogy a hányást, hányingert is felerősíti.)

A magas fehérjetartalamú táplálékok általában gazdagok B6 és B12 vitaminban is, amelyek kulcsfontosságúak az immunrendszer normális működése szempontjából. Az ásványi anyagok közül különösen a szelén és a cink segíti a fertőzések legyőzését. A fehérjében gazdag táplálékok (hüvelyesek, olajos magvak, baromfihús) általában ezekben az ásványi anyagokban is gazdagok.

Segítenek a déligyümölcsök, a kelkáposzta és a brokkoli

A gyümölcsök élénk színvilágát meghatározó flavonoidok szintén serkentik az immunrendszer működését. Flavonoidokban gazdag a grapefruit, a narancs, a citrom és a lime is. A déligyümölcsök fogyasztása magas C-vitamintartalmuk miatt is előnyös: a legújabb kutatási eredmények szerint bár C-vitaminnal a megfázás vagy az influenza nem előzhető meg, a betegség lefolyását meggyorsítja.

Az immunrendszer megküzdését a különféle fertőzésekkel segíti a glutation vegyület is, amely egy erőteljes antioxidáns hatású molekula. Megtalálható többek között a kelkpáposztában, a brokkoliban vagy a káposztában is.

Aki hányingerrel, hasmenéssel is küzd, kerülje a szilárd ételeket, helyette fogyasszon minél több folyadékot, elsősorban meleg, koffeinmentes italokat. Ha a gyomor működése rendeződött, érdemes fokozatosan visszatérni a szilárd táplálékokra. Célszerű gyomorkímélő ételekkel kezdeni: banánnal, rizzsel, krumplival vagy kétszersülttel.

Végül a közelmúltban a tudományos kutatások igazolták a nagymamák népszerű elméletét is, miszerint a "húsleves szinte gyógyszer". A Chest című tüdőgyógyászati szaklapban megjelent kutatás szerint a csirkehúsleves előnyös a megfázásos tünetek kezelésében: csekély mértékben, de enyhíti a felső légúti fertőzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése