"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 25., szombat

Venusz, Jupiter, Hold

A következő napokban három égitest tűnik fel egymás mellett a szürkületben, a nyugati látóhatár felett: a Vénusz, a Jupiter és a Hold. Míg a két fényes bolygó egymáshoz képest nem mozdul el látható mértékben, a sokkal gyorsabban haladó Hold változatossá teszi a képet.

Az együttállás megfigyelése szabad szemmel ideális. A sikeres megfigyelésre még a városokból is van esély, bár a lámpáktól mindenképpen érdemes eltávolodni. A másik feltétel a jó rálátás a nyugati horizontra: magas házak és fák közelében sajnos nem figyelhetjük meg az együttállást.

Szombaton este a keskeny holdsarló a Vénusz mellé araszol - talán ekkor lesz a legizgalmasabb az együttállás. Feltűnő lesz a Holdon a hamuszürke fény, amelynek révén az egész holdkorong halványan derengeni fog. Szerencsés esetben szabad szemmel, távcsővel pedig minden esetben láthatjuk rajta a tengereket, azaz a sötétebb lávasíkságokat. A hamuszürke fényt egyébként a Földről a Hold felé szórt napfény hozza létre.
Még vasárnap este is szép lesz a látvány: a Hold ekkorra már továbbhalad Föld körüli pályáján kelet felé, így a Jupiter és a Vénusz között mutatkozik, valamivel már fényesebb formában, mivel lassan "hízik", tehát a holdfázis növekszik. A következő napokban még jobban eltávolodik a két bolygótól az égen, Föld körüli keringését így könnyen nyomon követhetjük.

Forrás: Keresztúri Ákos

Kép:
/A Vénusz és a Hold egy korábbi együttállása
(Landy-Gyebnár Mónika)/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése