"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. február 28., kedd

Ezen a napon, 946 éve nyitották meg a Westminster Apátságot

946 éve nyitották meg a Westminster Apátságot, a Westminster Abbey, hivatalos nevén westminsteri Szent Péter társaskáptalani templomot. London építészetileg és történelmileg egyik legjelentősebb műemléke, az angol gótikus építészet remekműve. A székesegyház hagyományosan az angol királyok koronázási és temetkezési helye, funkciója alapján egy gyülekezet nélküli templom.
Helyén eredetileg egy 750 körül alapított bencés apátság preromán stílusú kolostortemploma állt. A templomot már akkor West Minsternek nevezték arról a városrészről, ahol áll. A westminsteri apátságot Hitvalló Eduárd, az egyik utolsó angolszász király építtette 1045 és 1065 között.



A Westminster-apátság rejtélyes emléke, a Cosmati-mozaik mintázata különlegesen bonyolult kirakós játék. A világ végére vonatkozó titokzatos jóslat szerepel benne: a világ 19 683 évig áll fent.



Az 1268-ban készült, ragyogó színekben pompázó padlózatot méltán tekintik az Alpoktól északra fekvő területeken valaha rakott legszebb mozaiknak.

A különleges márványból, színes üvegből, évezredes műemlékek újrahasznosított maradványaiból és ritka drágakövekből készült Cosmati-mozaik mintázata különlegesen bonyolult kirakós játék. A római márványműves Cosmati család négy generációja kísérletezte ki azt a technikát, amit a Westminster-székesegyház padlózatánál, a világon ma is egyedülálló műalkotás elkészítésénél alkalmaztak.

A titokzatos jóslat

III. Henrik az új westminsteri apátot 1260-ban Rómába küldte, hogy tárgyalásokat folytasson a pápával. A királyi követ figyelmét felkeltette a pápa nyári rezidenciáján akkortájt befejezett, kövekkel kirakott járda, amelynek egy továbbfejlesztett változatát az angol király a Hitvalló Szent Edvárd síremléke felett épített katedrális egyik legfőbb díszeként rendelt elkészíteni. Később III. Henriket is ide temették.

A szent és a király síremlékét az eltelt évszázadok során a zarándokok megrongálták, drágaköveket és üvegdarabokat törve le becses relikviaként a síremlékből. A mozaikból csak néhány réz levélminta maradt meg, az eredetileg hosszú feliratot időközben átírták. A világ végére vonatkozó titokzatos jóslat szerint a világ 19 683 évig áll fent: ezt a számot különböző állatok („kutyák, lovak, férfiak, bikák, hollók, sasok, hatalmas bálnák”) élettartamát összeadva adta meg a készítő.

A különleges mozaikpadlót az utóbbi 150 esztendőben vastag szőnyegek borították annak megóvásáért, ám ezzel csak tovább rontottak az állapotán. Vilmos herceg esküvőjére két év gondos munkálatai fejeződtek be, London és a világ nagyközönsége így végre eredeti szépségében csodálhatja meg a Cosmati család által megálmodott, rejtélyes mozaikpadlót.

Forrás: The Guardian

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése