"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 11., hétfő

Az erdő

Az erdők úgy, mint az óceánok, tengerek a föld élővilágának -embernek, állatnak- biztosítja az életfeltételeket azzal, hogy a szén-dioxidot átalakítja oxigénné és egyben élőhelyet biztosít számos biológiai szervezet, élőlény számára. Ezért felbecsülhetetlen az erdő haszna.

A világ erdei jelenleg is rohamosan fogynak.
 
Az erdők megőrzése társadalmunk és gazdaságunk szempontjából egyaránt alapvető. Hatalmas jelentőségű „zöld infrastruktúraként” tekinthetünk rájuk, amelyek nyersanyagokat, védelmet és sok más ún. ökológiai szolgáltatást biztosítanak számunkra. Azon túl, hogy faanyagot, vadhúst, gyümölcsöket, gyógynövényeket nyújtanak, az erdők legfőbb szerepe az emberek számára is élhető környezet kialakítása: a talajok képzése, az ivóvízbázisok védelme, a levegő szűrése és tisztítása. Az erdők védelmi szerepe a klímaváltozás mérséklésében is egyértelmű. A meglévő erdők letarolásával felszabaduló szén több, mint 20%-ban járul hozzá a klímaváltozáshoz. Az őserdők különösen sok szenet tárolnak, ezért még a gazdasági erdőkké alakításuk is hátrányos hatásokkal jár. Az erdőtelepítésekkel a légköri szén újra megköthető, ami csökkenti a klímaváltozás kockázatait. Mindezen funkcióknak, szolgáltatásoknak a fenntarthatósága ugyanakkor azon múlik, hogy az erdőt alkotó élővilágot, a biológiai sokféleséget minél teljesebb formában meg tudjuk-e őrizni vagy sem. Minden élőlénynek, a mikroorganizmusoktól a madár- és emlősfajokig fontos szerepe van abban, hogy az erdő egészséges, és működőképes maradjon. Az erdők területét drasztikusan lecsökkenteni, vagy a természetes fajösszetételüket és más tulajdonságaikat nagy területen megváltoztatni rendkívül kockázatos.
 
 


Az erdők szerepe a Föld lakóinak életében alapvető: a szárazföldi fajok kétharmadának élőhelyét biztosítják. Az erdők megtisztítják a levegőt, amit belélegzünk, kulcsfontosságúak az erózió megfékezésében, életmentő orvosságokat nyújtanak számunkra és megakadályozzák az áradásokat, melyek oly sok életet veszélyeztetnek világszerte.

Ma azonban a Föld erdei válságban vannak. Bolygónk eredeti erdőborításának mára közel a fele elveszett, és a megmaradt területek sem hasonlítanak egykori állapotukhoz. Területük globálisan minden percben egy focipálya nagyságú résszel csökken, a természetes erdők aránya az ültetett erdőkhöz képest folyamatosan romlik. Mi lesz így a világ élőlényeivel 100 év múlva? Milyenek lesznek az erdők? Milyen lesz az ember és az erdők kapcsolata? Mennyi lakója lesz és milyenek?
 
 
Mindannyiunk feladata megőrizni erdeinket, és óvni a további pusztulástól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése