"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 7., csütörtök

Az év csillagászati eseménye a június 6-án, szerdán zajló Vénusz-átvonulás.

A beszámolók szerint a Föld légkörének nyugtalansága ellenére sok helyről szép látvány volt az átvonulás, a Vénusz légkörét a jelenség végén majdnem a teljes Vénusz-korong körül sikerült követni.

Forrás: Ladányi Tamás

Ladányi Tamás felvétele. A fénykép közvetlenül napkelte környékén mutatja a jelenséget. A légköri refrakció (fénytörés) miatt a napkorong ellapult, akárcsak a Vénusz korongja. A Nap pereme a légköri turbulenciák miatt egyenetlen, hullámzó. Mivel az eltérő színű fénysugarakat eltérő mértékben töri meg a légkör, alacsony napállásnál a Nap képe széthúzódik, amitől a tetején zöldes sáv ül - szakadozottan ez is megfigyelhető a képen. /forrás origo/





A Vénusz-átvonulás a legritkább csillagászati jelenségek egyike. Az eseménynek 243 éves ismétlődő ciklusa van, mely során a következő érdekes „mintázat” érvényesül: két Vénusz-átvonulás 8 évenként ismétlődik, utánuk viszont 121,5 illetve 105,5 éves szünet következik.

Így lehet az, hogy az előző Vénusz-átvonulás 2004-ben volt, míg a következő csak 105,5 év múlva, 2117-ben lesz. 2004 előtt pedig 1882-ben volt a legutolsó átvonulás. Ennek az ismétlődő ciklusnak az oka az égi mechanikában keresendő, ugyanis a Föld és a Vénusz keringési idejének aránya kifejezhető két egész szám (8 és 13) hányadosaként, így 243 földi év pontosan megegyezik 395 vénuszi évvel. Vagyis 243 évenként a Nap-Föld-Vénusz relatív pozíciója mindig ugyanaz.

A Vénusz-átvonulás ritkaságának másik oka, hogy a bolygó keringési síkja körülbelül 3,4 fokos szöget zár be a Föld keringési síkjával. A Nap látszó átmérője pedig nagyjából fél fok. Így legtöbbször, amikor a Vénusz a Föld és a Nap közé kerül keringése során, több fokkal „eltéveszti” a Napot. 

vénusz
Németh Lászlónak (Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, Székesfehérvár) 2004-ben sikerült megörökítenie a fehérvári csillagdában az ún. fekete csepp jelenséget is, amikor a Vénusz korongja és a Nap korongja látszólag összeolvad.


A történelem folyamán számos nép, kultúra imádta istenként a Vénuszt. Közülük a majáknak voltak a legpontosabb csillagászati megfigyeléseik erről a bolygóról. Ennek ellenére úgy néz ki, hogy a maják nem figyeltek meg egyetlenegy Vénusz-átvonulást se (legalábbis nem tettek róla említést sehol). Az átvonulással tudományos körökben nem foglalkoztak különösebben egészen a 17. század elejéig. Ekkor viszont Johannes Kepler felismerte a bolygók mozgásainak alaptörvényeit, és segítségükkel, illetve egy Vénusz-átvonulás megfigyelésével ki lehetett számolni a Nap-Föld távolságot.

/ Kötél László csillagász/
Székesfehérvéri Hírhatás/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése