"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 2., szombat

A földi élet elképzelhetetlen nélküle

A víz a Földön megtalálható egyik leggyakoribb, rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag. Kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a természetben mindhárom halmazállapotban megtalálható. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, mivel a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része.

A különböző vallások más és más dolgoknak tulajdonítottak jelentőséget, de egyben mindegyik közös volt. A víz jelentőségét minden kultúrában felismerték és számára méltó helyet adtak hitükben, rituáléikban. A legtöbb teremtésmítoszban megtaláljuk az őstengert. Szimbolikája mindenhol megegyezik, hiszen a tisztaság, az érintetlenség, a lelki üdv cseppfolyósított jelképe. A mohamedánok és a zsidók nem léphetnek be a templomba tisztálkodási rituálé nélkül. A keresztények szenteltvízzel locsolják meg az újszülöttet, az élőt és a holtat is. Testüket és lelküket is vele öblítik le, hogy megszabaduljanak az őket nyomó bűnöktől, és biztosítsák helyüket a túlvilág vidámabb oldalán.













A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hoszabályozó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.

Az emberi szervezet vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.

Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. A bennük oldott anyagok révén ekkor érvényesül az ásványvizek hatása. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcseretermékeket is felveszi és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet.



Gondoskodjunk rendszeres folyadékfelvételről

Ne várjuk meg amíg a szervezet szomjúságot jelez
Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat
Ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok arányára
Napi tevékenységünkben tartsunk hosszabb-rövidebb pihenőket, ezeket használjuk fel egy-egy frissítő pohár víz elfogyasztására
Esténként tartsunk számvetést, hogy mennyi folyadékot vettünk magunkhoz
Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait és az ásványi anyagok egy része ugyanolyan szerepet tölt be, mint a vitaminok.



Napjainkban a klímaváltozás kapcsán a vízkészleteket érintő fenyegető veszélyek tornyosulnak az emberiség felé: tragikus ivóvíz hiány, kiszáradó tavak, gyakoribb katasztrófaszerű árvizek, terméketlenné váló kiszáradt földek, ökológiai szempontból kiemelkedősen fontos élőhelyek végleges eltűnése, részben ezzel összefüggésben a biológiai sokféleség drasztikus hanyatlása. Mindezek egyre nyilvánvalóbbá teszik, hogy vizeink védelme létkérdés! A vízgazdálkodás részéről minden eddiginél óvatosabb, az éghajlatváltozás várható hatásait is figyelembe vevő fejlesztések szükségesek, másrészről a természetvédelem prioritásainak minél szélesebb körű megismertetése és elfogadtatása alapvető feladat! Felvetődik a kérdés, mit tehetnek az egyes emberek az eddigi gyakorlat szerint történő, vízzel való pazarló bánásmód ellenében? Hazánkban körülbelül 100-150 liter ivóvizet használ el naponta egy ember. A hasznosítás végeredménye minden esetben szennyvíz, melynek 1 m3-e 12-15 m3 tiszta vizet tesz élvezhetetlenné. A legkevesebb, amit első lépésként tehetünk, a vízfogyasztás minimálisra redukálása, pl. csöpögő csapok javítása, kádfürdés helyett tusolás, kertes házakban a csapadékvíz összegyűjtése által.
A további lehetőségekről és az új eredményekről a hírlevélben folyamatosan beszámolunk!
A tiszta víz egyre nagyobb érték, és semmi mással nem pótolható!
 részlet:A víz jelentősége a klímaváltozás tükrében
/Sipkay Csaba/
okl.biológus

Vízzel kapcsolatos  közmondások:

Bort iszik, vizet prédikál.
A vér nem válik vízzé.
Lassú víz partot mos.
Szegény ember vízzel főz.
Sok víz lefolyik még addig a Dunán.
Követ dobott az állóvízbe
Nem kell a gyereket a fürdővízzel kiönteni
Megfojtaná egy kanál vízben.
Bedobták a mélyvízbeFél tőle, mint ördög a szenteltvíztől
A hideg vízre valót sem keresné meg 
Aki fél a viztől, nem eszik halat.
Vihar egy pohár vizben.
Olyan mint teknőben ingó víz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése