"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 1., péntek

Erdőn, mezőn járva


 Majd minden vadon élő állat életében a tavasz végi és a nyári hónapok az utódnevelésről szólnak. Ilyenkor szinte pezseg az élővilág. Így a természetben ezidőtájt járva-kelve megannyi érdekes, élményteli megfigyelést szerezhetünk. Mivel egyben ez a legsérülékenyebb periódus is, így érdemes fokozottan odafigyelnünk, s betartanunk néhány íratlan, de nagyon fontos alapszabályt.
 
Az utódjaikat gondozó állatok bár nagyon óvatosak, mégis gyakran előfordul, hogy szemünk elé tévednek, akár egy kiskacsáit vezető tőkésréce, egy fiókáit etető fecske pár vagy épp egy sün család képében. Megfigyelésük közben törekedjünk rá, hogy maradjunk számukra észrevétlenek, s a lehető legkevésbé zavarjuk idilljüket. Tiszteljük meg ezeknek az elkapott jeleneteknek az intimitását azzal, hogy nem bolygatjuk, háborgatjuk a bensőséges pillanatokat.
Sűrűn megesik az is, hogy az állatcsemetékre szüleik nélkül, magányos helyzetben bukkanunk rá. Bármilyen ellenállhatatlan és hívogató is, hogy megérintsük, kezünkbe vegyük, megsimogassuk, vagy megetessük a gyámoltalan kis ifjoncot, ha lehet, kerüljük ezt el, hiszen meggondolatlanságunkkal akár vesztét is okozhatjuk. Számos emlősnél előfordul például, hogy az emberszagot megérezve nem gondozza tovább, elhagyja utódját. De bármely fajra igaz lehet, hogy semmiképp ne mozdítsuk ki a talált helyről, hiszen az esetek jórészében nem elárvult, hanem táplálékért távollevő szüleit váró állatkáról van szó. Adott fejlettségi állapotban fészekhagyó, de még röpképtelen madarak, például rigófélék, baglyok esetében gyakori, hogy az ágakon, netán a földön mászkáló fiókát bajba jutott, segítségre szoruló egyednek nézik, holott erről szó sincs. Hasonlóan kritikus a madaraknál a kirepülés, az emlősöknél az önállósodás időszaka is.

Fentiek jól példázzák, hogy a természet rendjébe általában nem tanácsos beavatkozni, de elkerülhetetlen helyzetekben, ha biztosan meggyőződtünk arról, hogy ténylegesen bajba jutott, fészekből kiesett, elárvult, sérült vagy szorult helyzetben lévő állatról vagy állatokról van szó, akkor közbenjárhatunk érdekükben. Ha szükséges kérjük ki szakember tanácsát is, mielőtt cselekszünk.

Forrás: 
 
 
   
  
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése