"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 5., kedd

Ma Szent Bonifác napja van, aki a sörfőzök védőszentje.

 

  Ma Szent Bonifác napja van, aki a sörfőzök védőszentje. Valamint Fulda városáé és a szabóké is.

Bonifác németországi hittérítő, akit Németország patrónusaként is tisztelnek (Winfried, Wynfrith vagy Winfrid néven is; Wessex, Anglia 672/73, +754, Dokkum, Hollandia).

 Először 716-ban indult a frízek országába egy misszióval. II. Gergely pápa 719-ben az angolszászoknak teljes fölhatalmazást adott a ,,pogányok missziójához”. Winfried fölvette Római Szent Bonifác nevét. Türingiában, majd a frízek országában végzett missziós tevékenységet.
 722-ben Rómában püspökké szentelték. III. Gergely pápa 732-ben megerősítette az angolszász misszió tekintélyét, Bonifácot kinevezte érsekké, s felhatalmazást és jogot adott neki, hogy a Rajna jobb partján elterülő missziók számára püspököket szenteljen.
A következő bajor és türingiai püspökségek alapítása az ő nevéhez fűződik: Passau, Salzburg, Freising, Regensburg, Eichstätt, Würzburg, Buraburg és Erfurt. Bonifác megkapta Mainz püspökségét a személyére szóló érsekséggel. 744-ben szerzeteskolostort alapított Fuldában. 754. június 5-én, pünkösdhétfőn az újonnan megkereszteltek nagy csapatát hívta Dokkumba, hogy megbérmálja őket. Ekkor azonban megjelent egy sereg pogány. A hithirdetőt, miközben kísérőit a halál elviselésére buzdította, egy kard halálosan megsebesítette. A római kalendáriumba 1874-ben vették föl ünnepét.

Bonifác kulcsszerepet játszott annál a történelmileg jelentős átrendeződésnél, melynek során – a latin-görög-antik világ elmúltával – lerakták a középkor latin-germán világának alapjait. 

 A legenda szerint halála helyén forrás fakadt. Németország apostolaként tisztelik, ezenkívül Fulda város, valamint a sörfőzők és a szabók védőszentje. Alsó álkapcsa a Főszékesegyházi Kincstárban található Esztergomban.  
http://www.youtube.com/watch_popup?v=6a8Eimr-fm0

A sör rövid története




Aki sert iszik, annak nyugodt az álma.
Akinek nyugodt az álma, az nem követ el bűnöket.
Aki nem bűnözik, az a mennyországba jut.
Ámen. (
Ismeretlen serfőző szerzetes a középkorból)

A sör és a sörgyártás folyamata több ezer éves múltra tekint vissza. A babilóniai király Hamurabi egyik kőoszlopba vésett törvényéből tudjuk, hogy a sört folyékony kenyérnek nevezték, a kovászt anyasörnek, a kenyeret szilárd sörnek.

 Kr. e. 4000-ből származik az első bizonyíték arra, hogy Mezopotámia népe szívesen sörözgetett. A fejlett, öntözéses mezőgazdasági termelést folytató ókori államban jelentős volt a gabonatermelés, így nem meglepő, hogy többfajta sörrecept ránk maradt e korszakból.
Ősmagyarok

 Őseink elsődleges itala természetesen a tiszta víz volt, kedvelt italai közé tartozott a bor, amely elkészítési módjának technológiáját még Belső-Ázsiából hozták magával. A zsírosabb ételekhez 1–2%-os alkoholtartalmú erjesztett ló- (kumisz) vagy birkatejet ittak, kedvelt italuk volt a kölesből – esetleg a búzából – készült sör, a „boza”. Ez utóbbi ősi ismeretéről többek között a komló és a sör ősi szavunk is tanúskodik. A hunok sörkészítéséről már Priszkosz rhétor is tesz említést: „Kaptak a minket kísérő szolgák is kölest, árpából készült italt, amelyet »kámnak« neveztek” (kám-kamosz a bizánci komlózott árpasör neve). 

Bőrtömlőbe tették a kövek közt megőrölt gabonát, majd vízzel felöntve jól összerázták. Ezután "tüzes követ" tettek bele, hogy emeljék hőmérsékletét, később hozzáadták a komlót, forrásig melegítették, közben többször megrázva a hatalmas tömlőt. Majd vízbe merítették vagy lelocsolták, hogy lehűljön és megerjedjen. Ezen ősi eljárásnak és a komló használatának bizonyítéka egy X. századból származó volgai-bolgár eskü szövege: Addig lesz közöttünk béke, míg a kő úszni, s a komló alámerülni fog.

Belgiumban  az asszonyok feladata volt a kenyér sütése, az étel főzése és meglepő módon a sör főzése is. Sokfajta sör gazdagította a törzsek italkészletét. Ennek oka az lehetett, hogy az asszonyok versengtek egymással, hogy kié a legízletesebb, így mindenfajta fűszerrel ízesítették az italt. 
Tehát a sör legkülönbözőbb skáláját már ebben az időszakban is fel tudta mutatni a történelem.

 A középkor idejében a kisebb városok peremén elhelyezkedő kolostorokban főzték a sört. A legrégebbi oklevél a sörfőzés alapításáról szól, ami 1068-ból származik

Forrás: sör története , papiruszportal



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése