"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 20., szerda

Nyári forróságban


A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyoznunk, különösen, ha hosszú napokon keresztül kell szembenéznünk hőséggel.
A meleget pár napig ugyan jól tűri szervezetünk, ezután azonban a legerősebbek is kimerülhetnek. Szomjúságunkat azonban ne alkoholos, koffeintartalmú vagy cukrozott italok fogyasztásával csillapítsuk, mivel ezek épp ellenkezőleg hatnak, vagyis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből. A túl sok cukor pedig megköti a vizet, így fogyasztásától csak még szomjasabbak leszünk.
 
A folyadék pótlására ideális az ásványvíz, izotóniás italok, világos tea, friss gyümölcslé, limonádé, citromos víz, vagy gyümölcs fogyasztása, de készíthetünk frissítőt zöldcitrom, menta, gyümölcstea felhasználásával is. Érdemes a különböző italokat váltogatunk, így elkerülhetjük, hogy ráunjunk az ízekre.
 
Ne egyszerre igyunk nagy mennyiséget, inkább kortyonként, folyamatosan vegyük magunkhoz az egyébként szokásos két liter helyett akár napi három-négy liter folyadékot. Legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy fél literes flakont, amit nap közben bárhol újratölthetünk. Gyerekeknél és időseknél még fokozottabb a helyzet. Sokkal hamarabb kiszáradnak és sokszor nem érzik a szomjúságot, így gyakran kínáljuk őket.
 
Nagy melegben a fokozott izzadás során nem csak vizet, de sót is veszítünk . Nem elég csak a folyadékpótlásra figyelni, az ásványi anyagokat is pótolni kell. Ilyenkor főzhetünk kicsit sósabban, vagy megsózhatjuk a paradicsomot - amit "normál" időjárás mellett nem javaslunk.
 
Bármilyen csábító is, de hőségben inkább kerüljük a jéghideg italokat, mivel hirtelen, nagy mennyiségben fogyasztva akár gyomorgörcsöt is okozhatnak. Az a legideálisabb, ha mindent szobahőmérsékleten fogyasztunk, nem jó sem a túl meleg, sem a túl hideg. Étkezéseink során ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthető ételeket vegyünk magunkhoz. Hőségben ideális választás lehet joghurt, gyümölcs, zöldség, halféleségek és szárnyasok fogyasztása. Az elkészítés módjánál részesítsük előnyben a párolt, grillezett fogásokat.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése