"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 2., szombat

Sütemények

Muffin

A világ legkönnyebben elkészíthető süteménye. Mennyei illata, változatos ízvilága, mutatós külseje mindenkit elvarázsol - ráadásul még elrontani sem lehet.

A muffin szülőhazája Anglia, a 10. századból való. Walesben forró kövön sütötték a kelt tésztát, és eleinte az arisztokrata családok házicselédei fogyasztották a maradék süteményekből, kenyérből és morzsákból készült édességet.
A 18. században muffin man-ek járták az utcákat süteményüket árulva. Jane Austen Meggyőző érvek című regényében is szerepelt muffinárus. Amikor a ház urai is megkóstolták a muffint, attól kezdve a családi vacsorák és teadélutánok kötelező eleme lett, de méltó helyére akkor került, amikor a társadalom széles rétegei rájöttek arra, hogy a muffin egy egyszerűen elkészíthető és nagyon jóízű édesség.
Bár a nevük ugyanaz, az Amerikában elterjedt muffin teljesen más, mint a régi angol. Az amerikait eredetileg cupcake-nek hívták, és csupán liszt, vaj, tojás és cukor keveréke volt, amit pár perc alatt összekevertek és muffinpapírban gyorsan kisütöttek. Mivel a felszíne lapos volt, dekorálhatták cukormázzal, csokoládémázzal vagy habbal. A kétféle változatból és receptből alakult ki a mai muffin, amely most is sokféle variációban, ízesítéssel, töltelékkel készül.

Epres muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • kb. 15 dkg friss eper

Elkészítés:

A lisztet, a vaníliás cukrot, a sütőport és sót összekeverjük,
a tojást, vajat és cukrot külön tálban habosra keverjük, majd ezeket alaposan összedolgozzuk.
A megmosott eprek feléből a tejjel turmixot készítünk, hozzákeverjük a masszához, a maradék epret pedig felkockázva szintén hozzáadjuk.

Kivajazott formában, előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Ha fel kellene sorolnunk, milyen keleti édességeket ismerünk, melyiket emlitnénk először, alighanem a baklava  végezne az első helyen. A baklava olyan különlegességnek számított évszázadokig, amelyet csak az uralkodói, főúri udvarokban lehetett megkostólni A baklavát magáénak ismeri fél mditerráneum, egész Észak-Afrika, a Közel-Kelet, az egykori Perzsia Azerbajdzsán, Örményország és a Balkán nagy része is.
 A szultáni palota konyhájában egykor valóságos főzőakadémia müködött, a baklava tésztájának készítése a szakácsok felvételi feladatai közt első helyen szerepelt. Először is a tésztát  pontosan a tepsi méretére kellett nyújtani, de olyan hártyavékonyra,  hogy száz rétegére egy aranyérmét  élével ejtve a pénzdarabnak koppania kellett a tepsi alján! A látványos bemutatót érdeklődő közönség figyelte, és siker esetén a szakács nem csak az állást nyerte el, hanem az aranypénzt is megtarthatta...
 
 Tekeredik a rétes..



A rétes készítés konyhaművészete szerves része az magyar kultúrának. Az fellelhető írások szerint az eredeti rétes még töltelék nélküli volt, akár 10-12 réteg tésztát is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. A XVI. század második felében sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amit rétes-bélesnek vagy rétes-tortának hívtak.
Később, az 1700-as években megváltozott a rétes készítésének és sütésének módja. Az asztalon hártyavékonyra húzták ki a tésztát, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül. Ez volt a húzott tészta, mely akkor volt jó, ha az alatta lévő írást el lehetett olvasni a tésztán keresztül.

A töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb az almás, meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, vaníliás-túrós, barackos-túrós, barackos, szedres, epres, csokis-rizses, gyümölcsös-rizses, káposztás, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, tökmagos rétes is.
A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike.

A mai rétes a XVIII — XIX. század fordulóján kapta végleges formáját. Noha mára kezdi elveszíteni hagyományát, ünnepek alkalmával szinte minden — különösen paraszti — házban előkerül. Szinte mindannyiunknak vannak szép emlékei arról, amikor nagymamáink hihetetlen ügyességgel nyújtották hártyavékonyságúra a rétestésztát, hogy édes és sós töltelékkel megrakva, ropogósra sütve tegyék elénk az ünnepi asztalra — arra a néhány rövidke percre, amíg a család apraja-nagyja szemvillanásnyi idő alatt eltüntette a még forró tepsi teljes tartalmát.Adjon az Úristen hozzá igen jó étvágyat!

Köszönjük nekik, hogy megőrizték számunkra ezt a csudálatos süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése