"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. június 2., szombat

Kutyák

Magyar kutyafajták

Erdélyi kopó
Ősi vadászebünk. A kopózás - igen nagy létszámú falkákkal - elsősorban uralkodók, főurak és más előkelőségek, többek között például Mátyás király, a Rákóczik és a Zrínyiek kedvenc sportja volt. A huszadik századtól azonban egyre inkább háttérbe szorult, s így az erdélyi kopók száma is jelentősen megfogyatkozott. Az erdélyi kopó manapság sem túl „divatos” eb, holott remek kutya. Rendkívül kitartó, szenvedélyes vadász, rámenős, temperamentumos, de kiegyensúlyozott és tanulékony. Gazdájához ragaszkodik, házőrzőnek, személyi testőrnek is alkalmas.



Komondor
Ősi magyar pásztorkutya. Hatalmas termetű, igen eredeti, impozáns, méltóságteljes megjelenésű eb, a magyar puszta egykori "oroszlánja". Félelmetes hírű, megvesztegethetetlen, félelmet nem ismerő, nagy erejű őrzőkutya volt, gulyákra, nyájakra, csordákra vigyázott - mindenféle két- és négylábú "ragadozó" méltó ellenfele. Végtelenül nyugodt, megfontolt, már-már lustának tűnik, ám mindent és mindenkit szemmel tart, s ha kell, villámgyorsan és elszántan reagál. A nap legnagyobb részét fekvéssel, szunyókálással tölti, de közben minden neszre figyel. Éjszaka viszont szünet nélkül mozgásban van, ébersége egy percre sem lankad el. Önálló, büszke, ugyanakkor engedelmes, gazdáihoz végtelenül ragaszkodó állat.







Kuvasz
Feladata, munkaköre azonos volt a komondoréval, védte a nyájat rablók, farkasok, medvék ellen. Szilaj természete, nagy ereje erre igencsak alkalmassá tette. Képességeit határainkon túl is elismerik: bátor, rettenthetetlen, tanulékony, sokoldalú. Tartása is meglehetősen gond nélküli, hiszen igénytelen, ellenálló szervezetű, szívós kutya. Ha viszont durván bánnak vele, magára hagyják, illetve láncon tartják, eldurvulhat, veszélyessé válhat. Erős felépítésű, izmos, ugyanakkor megnyerő külsejű kutya. különösen szép a feje, mely nemességet, erőt, büszkeséget sugall.






Puli
A magyar puszták legendás hírű ősi terelőkutyája. Valószínűleg már a legrégebbi időkben is terelő eb volt, ám ez minden, amit származásáról biztosan tudunk. Elképzelhető, hogy honfoglaló őseinkkel érkezett a Kárpát medencébe. Az is valószínű, hogy Ázsiából származik; a Himalájától délre elterülő síkságon ma is tereltetnek többé-kevésbé hasonló jellegű kutyákkal. Mozgékony, fürge, energikus, sohasem lusta. Hihetetlenül tanulékony.




Magyar vizsla
Az igen jellegzetes hazai kutyafajták egyik legnépszerűbb képviselője. Mindenes vadászeb, tehát képes felkutatni a vadat, állással jelezni hollétét. A meglőtt zsákmányt fegyelmezetten és nagy biztonsággal apportírozza. Előszeretettel dolgozik mocsaras, lápos vidékeken. Robusztus felépítésű, izmos testű, erőteljes csontozatú állat. Szőrzete durva, drótszerű, sűrű és kemény. Intelligens, nyugodt vérmérsékletű, engedelmes, tanulékony.




Forrás: HUNHIR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése