"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. augusztus 4., szombat

Augusztusi hétvége

Péntektől vasárnapig reneszánsz napok Várpalotán
Hatodszor rendez reneszánsz napokat Várpalota:













Királyi Szakácsok Nyomdokán. Kerek évfordulóra készülnek Mátyás király szakácsainak leszármazottai. Idén immár huszadik alkalommal, minden eddiginél színesebb programkínálattal vár ismét mindenkit a Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny. A Mátyás király haláláig fellelhető alapanyagokból és korabeli technológiával, ám a mai ízlés szerint elkészített fejedelmi ételeket készítenek a versengő szakács-csapatok.




A magyar gasztronómiában igazi áttörést és újjászületést a Mátyás nevével fémjelzett reneszánsz hozott. Az új stílus- és egyben gondolatvilág a földi életre és annak szépségeire helyezte a hangsúlyt: így jutnak nagy szerephez a reneszánsz idején a természet és az ember remekei. 
Az új korszak igencsak kedvez a test örömeinek is, nem meglepő hát, hogy a reneszánsz lakoma méltó utóda a római Saturnáliáknak. A középkor markánsan fűszerezett étkei után ismét a pikantériáé lesz az elsődleges szerep. A reneszánsz étek nem elég, ha tápláló és ízletes, de legyen ínycsiklandóan gusztusos, különleges tálalásban. A tálalás művészetében - csakúgy, mint a művészet más ágaiban is - az itáliai mesterek jártak az élen.

Az elkészítési módok a mai gyakorlathoz képest igen eltérőek voltak. A levesek fogyasztása például nemigen volt jellemző, a húsokat viszont erősen fűszeres lében, vagy mártásban szervírozták. Ezt általában kenyérdarabokkal mártogatták ki a tálból. A sűrítési módok közül a kenyérbéllel való dúsítás volt használatos, a rántást ekkoriban még nem ismerték. Elterjed volt azonban a párolás, valamint a nyárson, illetve roston sütés módszere. Sertészsírt csak ritkán alkalmaztak, leginkább olajjal és vajjal főztek. Az ételek általában édeskés zamatúak voltak, ami a fűszereken kívül a méznek, az aszalványoknak és a gyümölcsöknek volt köszönhető. A fogások aromájára – a mai gyakorlathoz hasonlóan – a savanykás ízesítők (pl. ecet, tejföl, bor) használata is rányomta bélyegét.

Török világ  - Alsóörsön



Múltidéző időutazás, gazdag kulturális programsorozattal augusztus 2-4. között a Balaton-parti településen.




Szelindek táncosnője3.jpg 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése