"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. augusztus 10., péntek

Olimpiai bajnok RISZTOV ÉVA

Olimpia 2012 London
Hogyan születik újjá egy hosszútávúszó?

Risztov Éva karrierjét teljes joggal lehet fordulatosnak nevezni. Négyéves kora óta arra készült, hogy olimpiai bajnok lesz, de alig húszévesen már szakított az úszással, majd pár év szünet után mégis visszatért, és Londonban a magyar hosszútávúszás eddigi legnagyobb olimpiai sikerét érte el azzal, hogy az ötkarikás programba felvett 10 kilométeren aranyérmet nyert.




Kevés versenyző volt, aki annyit sírt volna ezüstérmekkel a nyakában, mint Risztov Éva. Míg azonban nyolc évvel ezelőtt mindenki aranyérmet várt tőle, a mostani olimpián már nem eredményekben gondolkodott. "Az, hogy tulajdonképpen a nulláról kezdve debreceni színekben három év alatt kijutottam az olimpiára, az hatalmas dolog, ezek után bármilyen helyezésnek nagyon fogok örülni Londonban" - mondta egy interjúban idén tavasszal.

A 2002-es berlini Európa-bajnokságról négy ezüstérmet hozott haza, egy évvel később a barcelonai vb-n újabb három ezüstérem következett, a 2004-es athéni olimpián pedig már az örök második címke is távolinak látszott: a dobogóra sem fért fel. Athénba, a második olimpiájára érmes reményekkel utazott, de miután a legerősebb számában, 400 m vegyesen lemaradt a dobogóról is .Visszavonulása után egy ideig vízilabdával próbálkozott, majd egy egészen éles váltással motokrosszozni kezdett. A női bajnokságban versenyt is nyert. "Úgy voltam vele, hogy ha az úszást abbahagytam is, sportolni mindenképpen akarok, mert a sport a lételemem. Amit kipróbáltam, mind tetszett, de azért legjobban a motorozás" - indokolta a választást egy korábbi interjúban az [origo]-nak. A motokrosszos terveknek aztán egy síbaleset vetett véget: mindkét térdében elszakadt a keresztszalag.
Az utóbbi három évben Risztov Évának az úszás volt az első, és a felkészülés az olimpiára mindent a háttérbe szorított. "Nem úgy ébredtem, hogy győzni fogok, csak azt tudtam, hogy nagyon odateszem majd magam. Tavaly, a sanghaji világbajnokságon, amikor kizártak, érmet vettek el tőlem, én pedig szerettem volna itt bebizonyítani, hogy jogtalanul bántak el velem" - mondta az után, hogy Londonban, a Hyde Parkban elképesztő hajrával megnyerte a 10 km-es hosszútávúszást.

Risztov Éva karrierjére egészen sajátos módon nyomta rá a bélyegét Egerszegi Krisztina. Először a szülővárosában, Hódmezővásárhelyen találkoztak 1989-ben, egy évvel Egerszegi szöuli olimpiai bajnoki címe után. Risztov Éva ekkor négyéves volt, és egyértelmű volt, hogy kit választ példaképnek. A későbbi sikerek után pedig egyre nagyobb volt az elvárás, hogy megközelítse Egerszegi eredményeit.


Forrás: origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése