"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. augusztus 28., kedd

Eddig sosem látott lényt fedeztek fel Magyarországon




A kuhi (Elanus caeruleus) a vágómadárfélék családjába tartozó, vércse méretű, kicsit széles, de hegyesedő szárnyú világosszürkés színezetű ragadozó madár - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.

Ez a madár Afrikában a Szaharától délre általánosan elterjedt, de Indiában, Hátsó-Indiában és az egész indonéz szigetvilágban is fészkel. Élőhelyei a nyílt gyepes, ligetesen fákkal tarkított területek. Elsődlegesen kisemlősöket, rágcsálókat zsákmányol, a vércsénél erősebb testalkata és gyors mozgása miatt madarak is szerepelnek az étlapján.

A kuhit augusztus 15-én Nyitra mellett rövid időre észlelték madarászok, és feltételezhető, hogy ugyanaz a madár jelent meg a Zámolyi-medencében is.
Elképzelhető, hogy a felmelegedés, a szárazság, vagy az élelemhiány hozta erre a vidékre - írja az MME portálja.

Forrás:Heti Válasz

1 megjegyzés:

  1. Pécelen tegnap jelent meg először ez a különleges ragadozómadár a szántás felett. Távcsővel -felülről- megfigyelve kékes színű a szárnya, ami első ránézésre a szajkóra emlékeztetett.
    Judit

    VálaszTörlés