"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. augusztus 27., hétfő

Üzenet a jövőnek

Az emberek szinte programozva vannak arra, hogy nyomot hagyjanak maguk után.

Az ókori, kisázsiai mauzóleum, az egyiptomi piramisok és feliratok is erről árulkodnak.
Az ember a múlt és a jövő, a jelen és a jövő között próbál kapcsolatot teremteni. A megtörtént események, az egyszer már kitalált gondolatok leírása egyfajta jövőnek szóló üzeneteknek is tekinthető.

Technikai haladás és időkapszulák

A múlt és a jövő közötti kapcsolatteremtés a 20. században újabb lendületet kapott. Az első, úgynevezett Westinghouse-időkapszulákat kitalálói 1937-ben, a New York-i Világkiállítás megrendezésére javasolták, hogy ássanak el egy rézből, krómból és ezüstből készített tartályt. Ez meg is történt, a New York Times szerint az 50 évszázad, azaz 5000 év múlva élőknek üzentek az 1939-es világkiállításról.

Mindeközben az űrkutatók is megpróbálkoztak üzenetek eljuttatásával: nemcsak a jövőbe, hanem a távolba is. Már a Pioneer-10 és Pioneer-11 űrszondák is vittek magukkal 1972-73-ban néhány fémtáblát a Földről szóló információkkal. Ezek tulajdonképpen az űrszondák származását voltak hivatottak jelezni és azt az időpontot, amikor útjukra indultak.
A leghíresebb földi eredetű, űrbe juttatott üzenethordozók azonban a hetvenes évek második felében elstartolt Voyagerek aranylemezei. Ezek jutottak egyébként a legmesszebb is, mert már a Naprendszer határvidékén járnak.

Forrás: NASA
A Voyager aranylemezei

A Voyagereken 115 (más források szerint 116 vagy 122) képet küldtek a világűrbe, de a lemezen zenei felvételek - köztük Bach és Sztravinszkij művei, de Chuck Berry Johnny B. Goode-ja is - hallhatók, továbbá állathangok, egy szörf és egy mennydörgés hangja is fent van a lemezen. A kiválasztást a Cornell Egyetem világhírű tudósa, Carl Sagan irányította.

Az ötödik űrbéli időkapszula, a KEO műhold előreláthatólag 2014-ben áll Föld körüli pályára. Erre bárki elküldheti üzenetét, amely a távoli jövőben, nagyjából 50 ezer év múlva tér vissza a Földre

 Rituális alapköveket  a sumérok raktak le először Mezopotámiában. Ezek agyagból készültek, gyakran szög alakúak voltak, és feliratokat helyeztek el rajtuk. Eredetileg nem a jövőnek szóló üzenetek voltak, hanem fogadalmi felajánlások. A jövőre csak annyiban utaltak, hogy az építkezés sikeres befejezését szerették volna elérni. Később azonban megjelentek mágikus formulák is e feliratokon. Ezek az épület védelmét szolgálták. Kutatók szerint ezek a hatalmas szögek, "alapító dokumentumok" az isteneknek való felajánlást tartalmazták, egyfajta "szimbolikus tulajdonossá" tették az isteneket. 

Forrás:  Szegő Iván Miklós
origo

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése