"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. június 27., csütörtök

A levendula

A levendula egy mediterrán félméteres örökzöld félcserje, amely illatos és élénk lila virágairól ismert. Régen illatosítóként használták kozmetikumokba, de ma már gyógyító hatása is közismert.

A levendula kedveli a napos meleg kerthelyiséget, ültethetjük szegélynövénynek, vagy nagyobb dézsába is. Gyógy vagy dísznövénynek is kiváló. Színvilága és illata messziről jelzi a levendula jelenlétét.
Mi mindent gyógyít a levendula?
Idegi eredetű problémákra, mint depresszió, nyugtalanság, álmatlanság, idegesség, heves szívdobogás és fejfájás ellen is hatásos gyógymód. Ezen kívül megszünteti a rossz emésztést, a felfúvódást, enyhíti a test bármely pontján fellépő gyulladásos folyamatokat. A bőr ekcémás betegségére is hatásos. Csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja az epét és a vesét.

Felhasználása:
Virágját és az abból készült illóolajt használjuk fel. ruhásszekrénybe téve a levendula elűzi a nem kívánatos látogatókat. A levendula párna az ágy fölé téve, nyugodt álmot biztosít. Tegyünk pár csepp levendulaolajt a párologtatóba és lélegezzük be jó mélyen, nyugtató hatása szinte azonnal érződik.

Fogyasztása:
Teába téve egy kiskanál levendula virágot forrázzunk le, hagyjuk állni 10 percig. Langyosan fogyasszuk, mézzel édesítve. A levendula virágot lekvárba is belekeverhetjük. Nagyon finom íz világot ad a lekvárnak.

Külsőleg:
Tegyünk a fürdővízbe néhány csepp levendulaolajt, és élvezzük a kellemes ellazulást. Készíthetünk saját magunk is házilag levendula olaját, tegyünk egy üvegbe bármilyen finom olaját, pl.: rózsaolaj, vagy mandula, szőlőmag olaját, és tegyünk mellé levendula virágot, majd zárjuk le az üveget és tartsuk így 4-5 napig hűvös sötét helyen. Az így lekészült olaj kiváló masszáshoz, vagy fürdővízhez adagolva
forrás: Kert Varázs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése