"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. június 4., kedd

Árvíz, árhullám

Évszázados árhullám vonul le a Dunán és több mellékfolyóján.
  • Németországban, Csehországban, Ausztriában és Magyarországon is komoly gondot okoz az árvíz
  • Kedd dél óta veszélyhelyzet van Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye teljes területén, Pest megyében a váci, a szobi, a szentendrei és a dunakeszi járásban, valamint Budapest Duna-parti kerületeiben.

 A Magyarország felé tartó rendkívüli árhullám a Közép-Európában lehullott irdatlan mennyiségű csapadék miatt alakult ki. A Duna felső vízgyűjtőjén helyenként 400 milliméter csapadék esett rövid idő (10-14 nap) alatt, de körülbelül 200 mm mindenhol leesett. Összehasonlításképpen: 2013 első negyedévében Magyarországon 250 mm volt a csapadékátlag, és ez kiugróan csapadékos három hónapnak számított.
A sok esőt egy úgynevezett magassági hideg légörvény okozta, amely igen kedvező feltételeket teremtett a csapadékképződéshez. Ezt a hatást fokozta az Alpok, feláramlásra kényszerítve a levegőt.

Az eddigi legmagasabb budapesti vízállás 860 cm volt 2002-ben . A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.Országszerte továbbra is több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek.
/origo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése