"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. június 15., szombat

Napozni jó..

 Napozni jó, sőt hasznos is - de ismerni kell a veszélyeit is!

A Nap jókedvre derít, pozitív gondolatokat ébreszt, a napsugár simogat, felmelegít..

 

Mit jelent a sugárzás erőssége?

Ha a híradásokban azt halljuk, hogy az UV-index nulla és 2,9 közötti, akkor gyenge ultraibolya sugárzásról beszélünk, amely nem jelent különösebb veszélyt az átlagember számára, kivéve csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket. Ilyenkor a normál bőrűek naponta 35 percet süttethetik magukat a pázsiton, de 11 óra előtt és 15 óra után akár a kétszeresét is. Gyenge sugárzás esetén is védjük a szemünket széles karimájú kalappal vagy napszemüveggel, és használjunk napvédő krémet. Ne feledjük, hogy a víz, akárcsak télen a hó, visszaverik a sugarakat, így megduplázódik a hatás, amely ellen legalább 15-ös faktorú naptejjel védekezzünk.

A 3,0 és 4,9 közötti UV-index mérsékelt sugárzást és alacsony veszélyességi szintet jelent. Ilyenkor az érzékenyebb bőrűek már háromnegyed óra alatt teljesen leéghetnek, napi 25 percnyi napfürdőzés még nem ártalmas, 11 óra előtt és 15 óra után akár 50 perc is lehetséges. Vigyázat! Az UV-sugárzás hatása a nap folyamán összeadódik, tehát ha többször fekszünk ki fél órára, annak is csúnya leégés lesz a vége. A szem és a bőr védelmére vonatkozó tanácsok a sugárzás erősségének növekedésével természetesen fokozottabban érvényesek.

Ha az UV-index 5,0 és 6,9 között van, akkor erős sugárzásról beszélünk, ami a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent: az érzékenyebbek 30 perc alatt leéghetnek, a normál bőrűeknek naponta 20 perc napozás javasolt, a délelőtti és délutáni órákban, ahogy a többi eset ben is, a duplája is megengedett.

Ilyen erős sugárzás esetén 11 és 15 óra között minél kevesebbet tartózkodjunk a napon, és használjunk legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet, ne felejtsük otthon a fejfedőt és napszemüveget sem.

A 7,0 és 7,9 közötti UV-index nagyon erős sugárzást jelent, melynek hatására a védtelen bőr 20 perc alatt leég. A már jól ismert „védőfelszerelések” ilyenkor elengedhetetlenek, kétóránként kenjük be magunkat naptejjel vásárlás és séta közben is, és csak 11 óra előtt és 15 óra után napozzunk legfeljebb 20 percig, a déli időszakban pedig keressünk árnyékos, hűvös helyet.

A 8,0 feletti extrém UV-index nagy kockázatot jelent a védtelen bőrfelület számára. Bár ez hazánkban viszonylag ritka,   nyaraláskor a tengerpartokon és a magas hegyekben viszont gyakran találkozhatunk vele. Extrém mértékű UV-sugárzás esetén a bőr 10 perc alatt leég. A fényvédőkrém csak akkor hatásos, ha vastagon kenjük a bőrre, és kétóránként megújítjuk a védőréteget. Ennyire szélsőséges esetben a naptól való elbújás az egyetlen út, ami segít elkerülni az egészségkárosodást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése