"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. június 16., vasárnap

Hűsitő tippek

Vannak közöttünk olyanok, akik nagyon bírják a hőséget, és bőven akad olyan is aki szenved tőle. Aki teheti a nagy meleg elől víz mellé vagy hűvösebb helyekre menekül: vízpartra, erdőbe, hegytetőre, ahol elviselhetőbb a meleg, amikor csak kedvünk tartja csobbanhatunk egyet vagy árnyékba húzódunk. Mivel védekezhetünk a forróság ellen, ha még – vagy már - nem vagyunk ilyen forróság-barát helyen és nem szeretnénk egész nap légkondiban ülni? Ime néhány kánikula-tipp.


Folyadék kívül-belül
Az egyik tévhit, hogy nagy forróságban minél hidegebb vizet iszunk, annál jobb. Az arab világban forró mentateával kezdik a napot. A mentol önmagában is hűsít. Ha az egész napot forróságban töltjük, például város nézünk Egyiptomban vagy Rómában vagy Barcelonában, vigyunk magunkkal egy előzőleg lefagyasztott üveg vizet, így a fokozatosan olvadó viz sokáig hideg marad, ezzel hűthetjük a nyakunkat, csuklónkat, karjainkat, ez a legfrissítőbb, és kortyolgatásra is megfelelő. Ha megtehetjük zuhanyozzunk langyos vízzel többször egy nap. És ne feledjük, inni is a legjobb a tiszta víz, nem csak zuhanyzásra. A cukrozott üdítők rövid időre oltják csak szomjunkat. Ha sehogyan sem tudunk megbarátkozni a vízzel, citromos limonádét, frissen facsaet gyümölcs vagy zöldségleveket igyunk. Ez utóbbiakba ha pici sót teszünk, segít a víz megkötésében, vagyis nem távozik olyan gyorsasággal bőrünkön keresztül a folyadék.
Öltözködés


  Válasszunk hosszúujjú nagyon lenge világos anyagból készült pamut vagy lenvászon inget, hosszabb szoknyát vagy nadrágot, de talán a ruha a legjobb, az nem melegíti derekunkat sem.

Fejfedő
A fejünk, mivel a legmagasabb pontja testünknek, őt éri a meginkább és legtöbbet a nap, ezért különösen vigyáznunk kell rá. Hordjuk kendőt, kalapot, sapkát, bármit, hogy megvédjük a felforrósodástól kobakunkat, ez vezet ugyanis a túlforrósodáshoz, ami ájuláshoz vezethet. Ha nincs semmi amit a fejünkre tekerhetnénk, akkor gyakran öntsük le magunkat vízzel. Kíméletlenül.

 
A lakás hűtése
Azok akik nem tehetik meg vagy nem szeretik, hogy légkondicionálóval hűtsék lakásukat, egy ágyneműmosással párásíthatják a levegőt. Magas páratartalomnál ugyanis a melegérzet enyhébb. Amikor besüt a nap a lakásba sötétítsünk el, reggel és a kellemes esti, hűvösebb órákban pdig alaposan szellőztessünk, ha tehetjük csináljuk kereszthuzatot, hogy a bentrekedt meleget üzzük ki. Szintén jó hűtési módszer a ventillátor, amit azonban ne irányítsunk magunkra, hanem az ablak felé. A ventillátornak a nagymamája a legyező is jó célt szolgálhat és azt ráadásul  magunkkal is vihetjük.

Amit nem szabad
Először is amennyiben tehetjük déli órákban ne tartózkodjunk a napon. Nem hiába van szieszta idő a mediterrán országokban ilyenkor. Ne igyunk túl sok kávét és alkoholt tűző napon. Ne együnk nehéz, zsíros ételeket, inkább könnyű zöldség-, gyümölcs alapú étrendet kövessünk. A nehezebb, kalóriásabb ételeket reggel fogyasszuk. Megerőltető sporttevékenységet kora reggeli vagy késő esti órákban végezzünk.
Kellemes hűsűlést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése