"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. június 15., szombat

Itt a nyár..

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a leégés a bőr ráncosodásához, korai elöregedéséhez, sőt bőrrák kialakulásához is vezethet. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A napszemüveg ma már nem divathóbort, hanem egészségünk szempontjából fontos védekezési eszköz, mert megvédi szemünket a Napból érkező ultraibolya sugárzástól.

Minden nap - függetlenül az évszaktól és az aktuális időjárástól - ki vagyunk téve a Napból jövő UV-sugarak hatásának. Ezt jobbára észre sem vesszük, mivel a sugarak UV-tartománya láthatatlan az emberi szemnek, mégis gondolnunk kell a hatásaira. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemben elnyelt UV-fény hozzájárulhat a szem korral járó változásaihoz, és több igen súlyos betegség kialakulásához is. A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az UV-B sugarak - talán mert nagyobb az energiájuk - nagyobb károsító hatással rendelkeznek. Bár az UV-A sugárzásnak alacsonyabb az energiája, ez is okozhat károsodást. Az UV-sugárzás számos szemészeti kórkép kialakulásában játszhat szerepet. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás lassan és fájdalommentesen, szinte észrevétlenül jelenik meg, de végül homályos látás, megváltozott színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában jelentkezhet
Kik vannak kitéve fokozott kockázatnak?
Az UV-sugárzás szempontjából mindannyian ki vagyunk téve bizonyos mértékű kockázatnak, mivel szemünk nem védett a károsító hatásokkal szemben.

Van néhány olyan tényező, amely növeli az UV hatásra kialakuló szemkárosodás kockázatát. Ide tartozik minden, ami növeli a szemet érő napsugárzás mennyiségét. Azok, akik hosszabb időn keresztül a szabadban végzik a munkájukat vagy szabadidős tevékenységüket (pl. síelés, horgászat, repülés), fokozott kockázatnak vannak kitéve. Mivel a nagy kiterjedésű víz-, hó- vagy világos homokfelületek visszaverik az UV-fényt, a síterepeken, vízen vagy vízparton különösen megnő a szem károsodásának veszélye. A legnagyobb kockázatot a déli órák - 10-től 15 óráig - jelentik, különösen a nyári hónapok során. Ugyancsak nő az UV-sugárzás mennyisége nagy tengerszint feletti magasságban (tehát magas hegyeken), illetve az Egyenlítő környékén.

Mivel a szemlencse elnyeli az UV-sugarakat, azok az emberek, akik szürkehályog műtéten estek át, a retina-károsodás fokozott kockázatának vannak kitéve, hacsak az operáció során nem ültettek be a szemükbe UV-szűrős műlencsét. Azok pedig, akik a retina valamilyen idült betegségében szenvednek, ideghártyájuk csökkent védekezőképessége miatt már a normális mértéket nem meghaladó sugárzás mellett is veszélyeztetettek.

Egyes gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét, mivel védtelenebbé teszik ezekkel szemben a szemet. Ezek közé tartoznak például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók is.

Mi a helyzet a gyerekekkel?
Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek. Ők a felnőttekhez képest jobban ki vannak téve az UV-sugárzás károsító hatásainak, hiszen idejük nagy részét a szabadban töltik, anélkül, hogy tudatában lennének a veszélynek. Ráadásul az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké, ezért a szem belseje - az ideghártya - még több károsító hatást szenved el. Ezért a szülőknek ügyelni kell arra, hogy gyermekeik is viseljenek kalapot és napszemüveget ott, ahol erős UV sugárzásnak vannak kitéve; például a strandon, vagy havas tájon.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése