"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. szeptember 20., szombat

Környzetünk, takarítási világnap

A Takarítási Világnap nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplik. A hagyomány Ausztráliából indult. Magyarországon a Magyar Cserkész Szövetség erdőtakarítási és szemétgyűjtési akciókat szervez.

Az alapötlet Ian Kiernan, ausztrál vitorlásversenyzõtõl származik, aki felháborodva a tengeren úszó rengeteg szemét látványán, megszervezte Sidney kikötõjének kitakarítását. Az elsõ kísérlet 1989-ben olyan jól sikerült, hogy a kb. 40 ezer önkéntes mintegy 5000 tonna szemetet gyûjtött össze. Az akcióból "Clean up Australia" néven rendszeres nemzeti program született, a következõ években már több száz településen százezrek takarították Ausztráliát.

A sikeres civil kezdeményezésre felfigyelt az ENSZ, és 1993-tól világméretû megmozdulássá szélesítette azt. Azóta szeptember harmadik szombatján rendezik a "Clean up the World" (Takarítási Világnap) akciót.  Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése