"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. szeptember 26., péntek

Gesztenye - vadgesztenye

 Parkjaink egyik legnépszerűbb  díszfája a tüskés terméseket potyogtató vadgesztenye. 

A vadgesztenye fáját bizonyára minden gyerek ismeri, mert a gesztenye csodásan alkalmas játéknak. Régebben a gesztenyét különféle célokra használták, az orvosi hatása azonban csak a 19. század vége óta ismert. Így a gesztenyét gyűjtötték hizlaló takarmánynak, mosószernek, vagy a táskában hordtak magukkal három gesztenyét védekezésül a különböző betegségek ellen. Korábban vadgesztenyével etették a légúti betegségekben szenvedő lovakat – innen ered a neve is, ugyanis a vadgesztenyét lógesztenyének is hívják.




A vadgesztenyében rengeteg fontos vegyület található meg, ilyenek például az ecetsav, kámforolaj, karotin, C- és K-vitamin, katechol, keserűanyag, kolin és még folytathatnánk...

A vadgesztenye több más jótékony tulajdonsága mellett    sikerrel alkalmazható még visszér és ízületi gyulladásra, sérülés utáni ödéma felszívódására, vénás trombózisra és visszeres lábszárfekélyre, valamint a vénás és hajszálér-keringési elégtelenség kezelésére is.



Jótékony hatását egyéb érerősítő növényekkel együtt használva - mint a kanadai aranygyökér, a szilvalevelű bangita és a nagy-levelű csodamogyoró - megsokszorozhatjuk.
Fontos azonban megjegyezni, hogy ellentétben a szelídgesztenyével, a vadgesztenye nem ehető, csak külsőleg alkalmazható.
Visszér elleni vadgesztenye tinktúra elkészítéséhez szükségünk van egy üveg jó gyümölcs pálinkára. Az összezúzott vadgesztenyét héjastól beletesszük az üvegbe, és teszünk még hozzá összedarabolt száraz fakérget is. Két hétig a napon érleljük, naponta fölrázzuk.

A vadgesztenyéhez köthető népi hagyomány egyébként az a hiedelem is, hogy aki gesztenyét hord a zsebében, azt elkerüli mindenféle betegség...

- ha a házunkba/lakásunkba beviszünk friss gesztenyét az ártó erőket kirekeszti!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése