"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 3., szombat

Borbála ág karácsonyra


A borbála nap (december 4.) termésjósló nap.
A lányok ilyenkor cseresznye- vagy orgonaágat törnek, vízbe helyezik, s ha kizöldül, hamarosan férjhez mennek. A zöld ág az élet jelképe, õsi szimbólum. De vallásos tartalma is van: az ártatlanság, a szüzesség, a kegyelmi állapot jelképe. Tannhäuser ismert történetében a megtisztulást, a bûnbocsánatot jelenti.

Manapság inkább azért virágoztatunk Borbála-ágakat, hogy karácsonyra virág legyen a házban, ha nincs másféle virág, mely színt, vidámságot visz a téli napok szürkeségébe. Ha azt szeretnénk, hogy szenteste viruló növényágak díszítsék a lakást, akkor Borbála napján kell cseresznye, orgona, meggy, õszibarack ágat vízbe állítani. Ugyanígy virágoztathatunk téli jázmint, varázsmogyorót, aranyvesszõt is.

A legenda szerint a 4. évszázad első évtizedében Nikodémia városában (a mai Izmirben) a csodálatos szépségű Borbálát gazdag apja egy toronyban elzárva tartotta, mert akarata ellenére keresztény lett. A szenvedéseket hősiesen tűrő leányt apja haragjában saját maga karddal fejezte le, de büntetésül villám sújtott le rá. Ez a szörnyű kivégzés december 4-én történt. Borbála sírjánál később több csodálatos gyógyulás történt. Csontjait középkori szokás szerint több városban helyezték el. A szent után maradt relikviákat többek között Velencében, Kölnben és a Bécs melletti Mödlingben találhatjuk meg.

Szent Borbála a bányászok védőszentje. Mivel legendája a villámlással kötődik össze, kultusza különösen az olyan szakmákkal forrott össze, amelyek a robbanással, tűzzel valamilyen kapcsolatban állnak. A róla szóló 15. századi francia munkák közül az egyikben neki tulajdonított 13 csoda egy része arra a hitre épült, hogy tisztelői nem halnak meg gyónás és a halottak kenete felvétele nélkül. A keresztény kultúrkörben, Magyarországon is, gazdag néphagyománykincs kapcsolódik össze nevével.

Asszonyi dologtiltó nap.

-- Söpörni nem szabad, mert a lány kisöpri a szerencsét.
-- A női látogatót söprűvel verik ki a házból, mert azért jött, hogy elvigye a szerencsét.
-- Ruhát nem teregetnek ezen a napon, mert a boszorkány megrontja a ruha tulajdonosát.
-- Sem ajándékot, sem kölcsönt nem adnak, nehogy elvigye a szerencsét.
-- Borbála-napkor nem szabad fonni. Azért nem nyúlnak a rokkához, mert Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, és a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának.
-- Nem szabad varrni, akárcsak Lucakor, mert bevarrnák a tyúkok fenekét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése