"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 17., szombat

Téli séta

Sokan alig töltenek napi tíz percnél többet télen a szabadban: a fűtött lakásból fűtött járműveken fűtött munkahelyre utaznak. Nem kell félni a hidegtől: a friss levegőn való mozgás növeli a szervezet ellenállóképességét. A melegben való ücsörgés viszont az elhízást is sietteti, az eljövendő bőséges ünnepi étkezéseket ajánlott tehát mindenképpen hosszú sétákkal összekötni.

Télen is szükséges a szabadban tartózkodni

A Kárpát-medencében szervezetünk a négy évszakhoz alkalmazkodott, ezért ajánlott télen is minél több időt tölteni a szabadban.

"Elkényelmesedünk, romlik szervezetünk alkalmazkodóképessége, ha télen csak a melegben tartózkodunk. Minél többet sétálunk, kirándulunk télen is a friss levegőn, annál inkább erősödik a szervezet ellenállóképessége, valamint fokozódik a tüdő légcseréje és felgyorsul a vérkeringés is
Elhízáshoz vezet, hogy egyre kevesebbet vagyunk télen a szabadban

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az, hogy a nyugati ember egyre kevesebbet tartózkodik télen a szabadban, valamint hogy a beltéri átlaghőmérséklet is folyamatosan emelkedik a fejlett világban, szintén hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen küzdenek súlyproblémával. A hideg ugyanis segíti a zsírfelesleg kordában tartását, azáltal, hogy beindítja a zsírsejtek úgynevezett barna zsírszövetté alakulását.

"Korábban úgy tudtuk, hogy a barna zsírszövet a téli álmot alvó állatokra jellemző, és az embernél csak csecsemőkorban van jelen nagy mennyiségben. Ma már tudjuk, hogy a felnőttekben is megtalálható" - mondja dr. Halmy László belgyógyász, endokrinológus, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.

Az újszülöttben nagy mennyiségben megtalálható barna zsírszövet feladata a test melegen tartása. A felnőtt szervezetben a barna zsírszövet már csak elszórtan található meg, ám még kis mennyiségben is akár 20 százalékkal képes felpörgetni a szervezet energiafelhasználását, azaz hőtermelését, és ezáltal az anyagcserét is.

"A barna zsírsejtek különlegessége, hogy rengeteg mitokondrium található bennük, ezek pedig a sejtek energiaközpontjai. Szimpatikus (serkentő) idegrendszeri hatásra hidegben a mitokondriumok hőt kezdenek termelni, ily módon a barna zsírszövet a kalóriaégetés révén melegen tartja a szervezetet" - mondja Halmy. Ez a folyamat azonban csak hidegben indul be; melegben a bevitt zsiradékok nagy energiájú vegyületekké alakulnak, amelyeket a szervezet elraktároz, és súlytöbblet alakul ki.

Mivel a fejlett világ lakóinak többsége ideje nagy részét télen is egy szűk tartományban ingadozó, komfortos hőmérsékleten tölti, kevesebb energiát éget, mint korábban. Ezt persze a bevitt táplálék mennyiségével lehetne korrigálni, de a legtöbb emberre nem jellemző, hogy pont télen fogná vissza kalóriabevitelét. Az eljövendő bőséges ünnepi étkezéseket ajánlott tehát mindenképpen hosszú sétákkal összekötni.

forrás: origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése