"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 3., szombat

Ezen a napon,december 3.

Az első SMS-t, „Boldog karácsonyt" szöveggel 1992 december 3-án a Vodafone hálózatából küldte az angliai Neil Papworth. A dolog érdekessége, hogy az első SMS-t nem is mobiltelefonról, hanem számítógépről küldték. Az SMS viszonylag lassan terjedt el a szolgáltatók között, mivel ki kellett dolgozni a fizetési rendszert. Kezdetben ezért az SMS ingyenes volt az előfizetők számára – ekkor kezdett nőni népszerűsége, ám mikor fizetőssé vált, 40 százalékkal visszaesett az SMS-küldések száma. A kommunikációs csatorna mégis egyre kedveltté vált, 2000-re a havi, ügyfelenkénti 35 üzenet 357-re nőtt.

A mobilt használók több mint 72 százaléka fogad és küld SMS-eket. Ez az arány 2009-ben 65 százalék volt.

A 18-29 közötti korosztály 95 százaléka SMS-ezik.

2009-ben, csak az Egyesült Államokban mintegy 4,1 milliárd szöveges üzenetet küldtek naponta. Ez a mobiltulajdonosok számához viszonyítva telefononként legalább napi 17 üzenetet jelent.

Ahogy egyre több az SMS, úgy rövidül a beszélgetések időtartama: míg 2007-ben átlagosan 3,13 percig tartott egy beszélgetés, ez 2009-ben már csak 2,03 másodperc volt – ami egyébként az eddigi legrövidebb idő a mobiltelefónia történetében.

Aki vezetés közben SMS-ezik, 23-szor nagyobb eséllyel szenved balesetet. A mobiltelefon számlájára évi 1,4 millió karambol írható, csak az USA-ban – ebből 200.000 egyértelműen az SMS-ezésre vezethető vissza.

És, hogy miért 160 karakter az SMS? Nos, még 1985-ben, évekkel az SMS elterjedése előtt Friedhelm Hillebrand kommunikációs szakember érdekes vizsgálatot végzett: véletlenszerűen gépelt le mondatokat, majd megszámolta az azokban lévő karaktereket: 160 karakternél egyik sem volt hosszabb. Megvizsgálta a levelezőlapokat is, melyek átlagos karakterszáma 150 volt. Ezen eredmények alapján sikerült meggyőznie a Global System for Mobile Communications (GSM) munkatársait, hogy a fontos közlésekhez elég 160 karakter is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése