"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. december 18., vasárnap

Fűszeres meleg italok

Forró csokoládé

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg magas kakaótartalmú keserű csokoládé (minimum 60%-os)
6 dl tej
víz
ízlés szerint édesítőszer
ízlés szerint: szerecsendió, vanília, fahéj, chili

Elkészítése: forralj egy lábosban vizet, majd a gőz fölé kisebb lábosban vagy fémtálban helyezd el az apró darabokra tört csokit. Olvaszd fel a csokoládét, majd lazítsd néhány evőkanál forró vízzel. Ha édesen szereted, adj hozzá édesítőszert. Ekkor keverheted hozzá a fűszerek valamelyikét is. Melegítsd fel a tejet. A felolvasztott csokoládét oszd szét egyenletesen a bögrékben, öntsd fel őket a forró tejjel, és kínáld azonnal.

Mézeskalács-kávé

Hozzávalók 4 személyre:

4 adag eszpresszókávé
6 dl tej
házi tejszínhab
szerecsendió
fahéj
darált mandula
mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítése: főzz 4 adag eszpresszókávét. Melegítsd, de ne forrald fel a tejet. A bögrékben ossz szét 1-1 evőkanál darált mandulát, és a mézeskalácsfűszereket, és öntsd rájuk a forró tejet. Add hozzájuk a kávét, majd fejeld meg őket a tejszínhabbal. A tetejét szórd meg egy kevés fahéjjal és szerecsendióval.

A klasszikus puncs

Hozzávalók 4 személyre:

4 dl tea
4 dl könnyű vörösbor
1-2 dl víz
aszalt gyümölcsök (barack, szilva, mazsola)
citromlé
citromhéj
édesítőszer vagy méz
szegfűszeg
rumaroma

Elkészítése: főzd meg kedvenc fekete teádat, majd a borral, a vízzel és az aszalt gyümölcsökkel együtt lábosban melegítsd fel. Add hozzá a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget és a rumaromát, és aszerint, hogy alkoholosan szeretnéd-e, forrald fel vagy hevítsd éppen forráspont előttig. Kínáld forrón!

Mézes adventi tojáslikőr

Hozzávalók 4 személyre:

4 tojás
2 evőkanál méz
8 dl tej
rumaroma
1 rúd vanília kikapart magja
őrölt szerecsendió, fahéj

Elkészítése: válaszd szét a tojások fehérjéjét a sárgájától. A sárgájákat a mézzel keverd fel egészen habosra. Forralj egy nagyobb lábosban vizet a gőzöléshez. A tejet forrósítsd fel a vaníliával, majd add hozzá a konyakot és a fűszereket. A sárgájákat kézi habverővel kevergesd vízgőz felett, majd fokozatosan add hozzá a meleg tejet, és kevergetve sűrítsd be. Szűrd le, hagyd kihűlni, és tárold hűtőben. 2-3 héten belül fogyaszd el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése